Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ryck upp er, Alliansen – ni kan ha en framtid ihop

Foto: Hossein Salmazadeh/TT

DN 2/9 2018. Sjuårskrisen är ett vanligt hot mot relationer. Alliansen har hållit ihop exakt dubbelt så länge. Inte konstigt om det knakar – men räddning finns.

VAL 2018

Texten på DN Debatt den 30 augusti 2004 inleddes med orden: ”I dag möts vi för att fördjupa samarbetet mellan våra partier.” Fyra ledare hade undertecknat: Fredrik Reinfeldt (M), Lars Leijonborg (FP), Maud Olofsson (C) och Göran Hägglund (KD).

Man kan se artikeln som Alliansens förlovningsannons. Det går inte att missta sig på passionen mellan part(i)erna. Ett tydligt ”vi” bildar textens ryggrad: ”Vi kan och vi vill göra Sverige till ett bättre land för fler. Ett land med framtidstro...”

Inget är som en nyförälskelse.

Men blott passion räcker sällan länge. Förlovningen blev ett äktenskap och snart bodde man ihop i Rosenbad. Det började harmoniskt och barnen kom i form av viktiga reformer.

Men snart blev det segt, slitsamt och slentrianmässigt. Sjuårskrisen, detta så vanliga hot mot relationer, klarades av hyfsat. Nu har förhållandet varat dubbelt så länge. Det vi sett i valrörelsen är parter som visserligen hållit god min utåt men där man kunnat ana trötthet och frihetslängtan bakom leenden och handslag. Inte en ohelig allians, men definitivt en ohärlig.

Nu kommer det dessutom uppvaktning från sol- och vårare utanför det knakande äktenskapet. En ny friare står vid knuten med ett fång röda rosor. Då är det frestande att sluta göra saker tillsammans och i stället allt oftare söka den nyes spännande sällskap. 

En splittrad, trött och internbjäbbig allians är socialdemokraternas främsta garant för fortsatt regeringsinnehav.

Men det kan vara klokt att ta sig i akt. Friarens senaste äktenskap var en katastrof. Han var alldeles för dominant, drev igenom sin vilja i allt, osynliggjorde sin oskuldsfulla partner och gav henne inget syre.

Risken är stor att samma sak händer igen. En gammal visdom bland relationsexperter lyder: Det är långt ifrån säkert att du blir lyckligare med din nya partner. Ofta är det bättre att försöka lappa ihop relationen. Tänka på det som förenar snarare än det som skiljer. Bygga på gemensamma minnen. Och inte minst: Komma ihåg varför man en gång gick samman.

I Alliansens fall handlade det om att bryta den makthegemoni som hade präglat Sverige sedan tidigt 30-tal. ”Ni kan inte hålla ihop – hur ska ni kunna styra landet?”, löd den ständiga anklagelsen från det röda politiska blocket. 

Alliansprojektet tog död på det påståendet. Men inte en gång för alla. Om nattmörkret sänker sig över det borgerliga alternativet vädrar den andra sidan morgonluft – en splittrad, trött och internbjäbbig allians är Socialdemokraternas främsta garant för fortsatt regeringsinnehav.

Valrörelsen 2018 har präglats av allt utom sprudlande entusiasm från Alliansen. Å ena sidan kan man förstå det; de interna slitningarna är påtagliga främst inom Moderaterna. Det kommer inte att gå att hitta full enighet, framför allt inte om migrationspolitiken. Osäkerheten om riksdagsläget efter valet kan göra det svårt att ge allt i valrörelsen – särskilt som regeringsfrågan tycks komma att avgöras i förhandlingsrum snarare än valurnor.   

Å andra sidan är Alliansen genom sin bristande glöd på väg att missa en god chans till fyra år utan S-regering. Det står klart att Stefan Löfven inte tänker släppa makten lättvindigt. Samtidigt väger det jämnt mellan blocken. En beslutsam spurt kan vara avgörande.

Men då krävs mer jävlar anamma även i ett strävsamt gammalt äktenskap. Om saker inte blir bättre kan man inte luta sig tillbaka, ta varandra för givet och skylla på partnern. Passion uppstår inte av sig själv, vare sig i sängkammaren eller i politiken.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.