Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/ryssland-ljog-om-det-nedskjutna-planet-och-kan-ljuga-om-nord-stream/

LEDARE

Ledare: Ryssland ljög om det nedskjutna planet och kan ljuga om Nord Stream

Nedslagsplatsen, östra Ukraina.
Foto: Jamie Wiseman/Daily Mail/REX

DN 19/11 2022. Rysslands bisarra påståenden om det nedskjutna passagerarplanet MH17 är en provkarta på Putinregimens lögner.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Planet var 13 minuter försenat. Passagerarna hade gått ombord via gate G3 på Amsterdams flygplats Schiphol, och klockan 12.31 lyfte Malaysian Airlines flight MH17 mot Kuala Lumpur. Rutten gick bland annat över Tyskland, Ryssland och östra Ukraina, där regeringstrupper stred mot ryskstödda separatister.

Det var just där som flygledarna tappade kontakten med flight MH17. På nästan exakt 10 000 meters höjd, i en hastighet på 915 km/h, mötte Boeingplanet en missil av typen Buk. Den detonerade strax till vänster om cockpit och perforerade den med små metallfragment.

Passagerarplanet bröts sönder och störtade mot marken. Klockan var 16.23 lokal tid den 17 juli 2014. Det är inte troligt att någon av de 298 passagerarna och besättningsmedlemmarna var vid medvetande vid kraschen, men det vet vi inte säkert.

På torsdagen kom domen i den nederländska domstolen. Två ryssar och en ukrainare döms till livstids fängelse för mord och för att avsiktligt ha orsakat en flygplanskrasch. Handlingen är brottslig även om de som avfyrade missilen ska ha misstagit Boeingen för ett militärplan.

Passagerarplanet bröts sönder och störtade mot marken. Klockan var 16.23 lokal tid den 17 juli 2014.

Från första stund har Kreml och dess olika megafoner bluffat, vilsefört och ljugit om Rysslands skuld till mordet på 298 civila i juli 2014. Lögnerna har inte sällan varit halsbrytande även med Putinmått mätt. De har beskyllt Ukraina för att ha skjutit ner planet, påstått att ukrainska styrkor trodde att det var Putins eget plan, hävdat att katastrofen var orkestrerad av ”västliga eliter och att kraschen orsakades av en explosion ombord.

Ryska källor har påstått att väst använder coronaviruset för att hålla ryssar borta från rättegången och till och med hyllat en bok som skyller det inträffade på ”det judiska antikrist-Illuminati”.

Kanske kunde ändå en FN-tribunal undersöka det inträffade och försöka klarlägga vad som hände? Nej, Ryssland sa stopp till och med för en sådan: ”Inte en bra tid och kontraproduktivt”, enligt den biträdande ryska FN-ambassadören när frågan var aktuell år 2015. Landet har också vägrat att delta i andra internationella utredningar om kraschen.

Men nu är åtminstone några av de skyldiga dömda, och även om de aldrig kommer att avtjäna sina straff – Ryssland utlämnar dem förstås inte – bekräftar rättens utslag det världen redan vet: Kreml under Putin gör vad som helst och säger vad som helst som tjänar regimens intressen.

Även om Putin och Kreml skulle vara ansvariga kommer de aldrig någonsin att medge det.

I Sverige, dagen efter domen, bekräftade kammaråklagare Mats Ljungqvist att detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i slutet av september var sabotage. Analyser har visat ”rester av sprängämnen” på främmande föremål som hittats vid ledningarna.

Undersökningen fortsätter, ingen är ännu formellt misstänkt för sabotaget. Men vad som än händer kan två saker redan slås fast:

Även om Putin och Kreml skulle vara ansvariga kommer de aldrig någonsin att medge det. Och vi bör betrakta allt de säger med största misstro.

Dagen efter att MH17 slitits sönder av en rysk missil skrev den republikanska journalisten och debattören David Frum i The Atlantic att illusionerna om ett nytt Ryssland och ett stabilt Europa nu var döda.

Men han skrev också: ”Vi bör inte ge upp hoppet om att Putin bara ska visa sig vara en otäck omväg på Rysslands väg till en framtid som normal, fredlig europeisk demokrati”.

Hoppet om Ryssland och dess flämtande demokrati lever än. Men omvägen är ännu längre och otäckare än Frum trodde år 2014.

Ämnen i artikeln

Nord Stream

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt