Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

S-väljarna försvann bort med bildningsidealet

Dystra utsikter för socialdemokratin.
Dystra utsikter för socialdemokratin. Foto: Lisa Mattisson

DN 28/7 2018. Socialdemokraterna bottnar på en mycket låg nivå. Tacksamhet för lång och trogen tjänst kännetecknar inte svensk politik. 

VAL 2018

Socialdemokratin bildades och frodades i en annan tid. Då önskade föräldrar att deras barn skulle få den utbildning och de möjligheter de själva inte fick. Att de skulle ta studenten och till och med läsa på universitet. Att de skulle bli lärare eller läkare. Att de skulle få goda inkomster och en bra bostad. Bildnings- och klassresan skulle företas genom välfärdsstatens försorg, men också genom bildningsförbunden, facket och public service. Socialdemokraternas affärsidé var att förse gemene man med kunskapskapital och ekonomiskt kapital och därmed ökat socialt kapital. Det politiska målet om ökad jämlikhet infriades.

Ordkonstnären Tage Danielsson fångade med sällsam förmåga 1900-talets klassresa:

SSU RFSU TV vpl OP

SKF LO ABF TV

SKF PR TCO DN TV

SKF VD SAF SvD TV

ATP KDS TV

(Utdrag ur dikten "Livet är kort" i boken Tage Danielssons samlade dikter 1967-1967)

Man skulle kunna travestera dagens förhoppningar om en bättre framtid så här:

Gymnasiestudier Instagram Youtube

Ströjobb Paradise Hotel Youtube

Egenföretagande influencer Youtube 

Kapitalavkastning prinsessa Youtube

Allt fler unga önskar förverkliga sig själva och förväntar sig goda villkor på jobbet. Den högre utbildningen är avgiftsfri och utbyggd över hela landet. Sysselsättningen är hög och i många branscher slåss man om medarbetare med hög kompetens. Den som vill och är beredd att arbeta hårt kan nå höga höjder i Sverige. 

Men vår tids förebilder är inte professionella lärare och läkare. I stället är det populära personligheter – som gärna delar med sig av det allra mest privata – som har hög social status. Att bygga sitt personliga varumärke och bli kändis lockar många, även om få lyckas.

Vad betyder denna förändring av ideal för Socialdemokraterna? Att de har tappat ledartröjan. Partiet erbjuder en omodern organisationsstruktur och en materialistisk politik som färre efterfrågar. Att gå en studiecirkel genom ABF, eller att engagera sig i en lokal partiförening, är inte längre attraktivt för dem som vill nå självförverkligande eller visa solidaritet. Och att statsråd efter statsråd lovar mer pengar till välfärden i den pågående valrörelsen drar inte till sig fler sympatisörer. Tvärtom.

S faller sakta men säkert i opinionen. I DN/Ipsos (25/7) senaste mätning framgår det att S kan hamna under 20 procent, vilket är långt under förra valresultatet 2014 på 31 procent. En betydande utmaning för partiet är att få har bestämt sig för att verkligen rösta på S. Inte ens LO-medlemmarna är lojala socialdemokrater längre. 

Sverigedemokraterna har den största andelen trofasta sympatisörer i Ipsos-undersökningen, vilket bidrar till att SD kan bli det största partiet i riksdagen efter valet. De som Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund beskrev som ”verklighetens folk” känner sig numera mer hemma i SD än i S. I den nya folkrörelsen får man vara som man är. Det klassiska bildningsidealet smäller inte längre högt. Att bli en del av det så kallade etablissemanget är passé. Progressiv och kulturradikal S-politik förskräcker, snarare än frestar. 

De som Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund beskrev som ”verklighetens folk” känner sig numera mer hemma i SD än i S.

Socialdemokraterna kan bottna på en mycket låg nivå. Det speglar ett missnöjt, men paradoxalt nog ändå självbelåtet Sverige. Politik kännetecknas knappast av tacksamhet för gamla goda insatser.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.