Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

S vilse i vinstdebattens återvändsgränd

Gymnasieminister Anna Ekström (S) och statsminister Stefan Löfven (S) vill ha en "folkomröstning om välfärden" den 9 september.
Gymnasieminister Anna Ekström (S) och statsminister Stefan Löfven (S) vill ha en "folkomröstning om välfärden" den 9 september. Foto: Nicklas Thegerström

DN 22/6 2018. Socialdemokraterna skola kunna bättre än att skramla med förbudshot i syfte att stoppa "vinstjakten i skolan”.

VAL 2018

Socialdemokraternas nya giv om att införa ett totalstopp för nya vinstdrivande skolor är ett olyckligt utslag av valfeber. 

Taktikspelet är, för det första, genomskinligt. Socialdemokraterna försöker få valet den 9 september till en ”folkomröstning om välfärden”. Som om något annat parti är emot välfärdsstaten. Utspelet handlar om att försöka styra in valdebatten på arketypiska höger-vänsterfrågor. Förhoppningen är att det hindrar väljarflykten till Sverigedemokraterna. 

För det andra är det olyckligt att Socialdemokraterna kampanjar mot ”vinst” i stället för att driva skolans kärnfrågor: undervisningens kvalitet och förutsättningarna för lärarna. Bara 15 procent av grundskolelever går i en fristående skola, och alla drivs inte med vinstkrav. Vinst kan alltså inte vara det primära problemet när drygt var fjärde elev lämnar grundskolan utan att nå kunskapsmålen. Vore det inte intressant att titta närmare på också den kommunala skolan? Eller försöka knäcka betygsinflationen och den sociala snedrekryteringen?

För det tredje är det sorgligt att S håller fast i en fråga som visat sig vara en parlamentarisk återvändsgränd. Regeringens proposition om vinsttak, som vilade på Ilmar Reepalus kritiserade utredning, röstades ner i riksdagen för bara två veckor sedan. Hittills har det hetat att S har varit nödd och tvungna att lägga fram ett förslag om vinstförbud, eftersom Vänsterpartiet har haft det som krav för att vara stödparti under mandatperioden. Nu tar Socialdemokraterna själva ett ordentlig steg till vänster och utmålar vinst och marknadsekonomi som något djupt problematiskt. Det riskerar att skapa misstänksamhet mot företagsamhet i allmänhet.

För vad är vinst? På en vanlig marknad är det ett mått på att man levererat en tjänst eller vara som andra vill ha och samtidigt använt resurserna på ett effektivt sätt. Det kan inte vara fel. Värt att notera är att även offentliga skolor har krav på sig att hålla sin budget. 

När skolor inte ger en undervisning som motsvarar skolpengen är det detta som ska kritiseras och stävjas. Och det gäller när det sker i såväl friskolor som kommunala.

Nu tar Socialdemokraterna själva ett ordentlig steg till vänster och utmålar vinst och marknadsekonomi som något djupt problematiskt.

Förvisso fungerar inte skolan som en marknad. Den ska heller inte göra det. Verksamheten är skattefinansierad och kräver regleringar, uppföljning och kontroller. Skolplikt råder därför att alla barn ska få de färdigheter och kunskaper de behöver i vuxenlivet. 

Men skulle Sverige vara ett lyckoland om vara friskolereformen aldrig hade införts? Om lagen om valfrihet hade skrotats? Välfärden och skolan skulle vara en monolit, helt i händerna på centralbyråkratin. Lärare som tröttnat på sin kommunala arbetsgivare skulle inte kunna starta eget. Föräldrar till barn som inte trivs i skolan skulle inte kunna byta.

Dagens system är inte felfritt. Men valfriheten och mångfalden har kommit för att stanna.

Socialdemokraternas förslag om anonym och oberoende rättning av de nationella proven är bra. Även en gemensam antagning till alla skolor kan vara värt att titta närmare på som alternativ till dagens kösystem.

Skolan är samhällets mest betydande kulturinstitution och ett av statens viktigaste åtaganden. Det är här alla ska få en bra start i livet. Det är i klassrummet som bildnings- och klassresan tar sin början för de flesta. 

Den är för viktig för att bli ett ideologiskt slagfält. Gymnasieminister Anna Ekström (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) borde kunna bättre än att skramla med förbudshot i syfte att stoppa "vinstjakten i skolan”.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.