Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sa-blir-det-kokta-valflasket-stekt-pa-danskt-vis/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Så blir det kokta valfläsket stekt på danskt vis

Först den ene. Sedan den andre.
Först den ene. Sedan den andre. Foto: Lisa Mattisson

DN 30/8 2018. I Danmark har Sverigedemokraternas storasyster Dansk Folkeparti förvandlat och förnedrat de stora statsbärande partierna. Också i det avseendet är Jimmie Åkessons recept danskt.

VAL 2018

I tisdags gjorde Stefan Löfven och Magdalena Andersson high five. Svårbegripligt. Gemensam flykt till skämskudden hade legat närmare till hands. De två hade just presenterat sitt partis valmanifest. 

Vad vilja Socialdemokraterna? Ge alla barnfamiljer en extra semestervecka.

Klimatkrisen glöder.Världen brinner. EU faller samman. Sämre tider står och stampar också i svenska trappuppgångar. S går till val på mer ledighet. Det är förnedrande för väljarkåren, som antas vara lika lättlurad som lättmutad. Det är ännu mer förnedrande för Stefan Löfven som tvingats in i rollen som Ica-Stig.

Men det kan bli värre. Det politiska livet i Sverige befinner sig i dag ungefär där Danmark befann sig för 10 – 15 år sedan. Men fortare än vi anar kan Sverige hamna där Danmark är nu. Det blir inte roligt för de två partier som fortfarande anser sig vara statsbärande, M och S.

Danmark står inför ett "paradigmskifte" i ”utlänningspolitiken”. Repatriering blir målet, inte integration. Det nya förhållningssättet har konkretiserats i ett utkast till handlingsprogram som tagits fram av det nationalistiska Dansk Folkeparti och den borgerliga regering, dominerad av Venstre, som DF hellre dompterar än sitter i. Det riktar sig i första hand mot tusentals syriska flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd. Ett "hemreseprogram” ska ersätta det nuvarande integrationsprogrammet, en flykting som avstår från rätten till familjeåterförening ska få en ersättning med 1 000 kronor per månad och familjemedlem. Och så vidare...

De danska socialdemokraterna ställer sig bakom merparten av ”åtstramningarna”. 

Det förvånar inte. Om Dansk Folkeparti är Elaka Måns så har Socialdemokraterna och Venstre accepterat att bli Bill och Bull. Ännu tuffare utlänningspolitik, kräver Måns. Ordet är tuffare, säger Bill. Tuffare är ordet, säger Bull.

Varför skulle svenska maktpartier vara svårare att pressa än danska?

Den dåvarande socialdemokratiske statsministern Poul Nyrup Rasmussen förklarade för snart 20 år sedan att Dansk Folkeparti aldrig skulle bli rumsrent. Nu gör både hans eget parti och landets stora borgerliga parti DF sällskap i kattlådan. Och det är varken statsministern från Venstre, Lars Løkke Rasmussen, eller den socialdemokratiska ledaren, Mette Frederiksen, som bestämmer var lådan ska stå. Det gör DF:s ordförande Kristian Thulesen Dahl.

Den som vill fördjupa sig i hur denna förnedring och förvandling av två stora klassiska partier har gått till, och vilka konsekvenser det fått för det danska samhällsklimatet, rekommenderas att närläsa den danska författaren Carsten Jensens pågående artikelserie på DN Kultur. Vi riktar oss här särskilt till Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

Också Sverigedemokraterna har offentliggjort sitt valmanifest. Det skedde på onsdagen. Liksom sin danska storasyster DF vill SD satsa på ”återvandring”. Jimmie Åkesson skulle tydligen också gärna lägga ner en och annan misshaglig radiokanal. Faktum är att han och hans parti vill en hel massa saker.

Enligt en färsk DN/Ipsos-mätning vill samtidigt en tredjedel av de moderata väjarna se SD i en regering. Vad tror de? Att Åkesson nöjer sig med glädjen att få hjälpa Ulf Kristersson till Rosenbad? Den barmhärtige nationalisten?

Troligare är att SD också i maktställning följer det danska exemplet. Kramar de andra stora partierna som apelsiner och dricker dem till frukost. Först det ena. Sedan också det andra. Varför skulle svenska maktpartier vara svårare att pressa än danska?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.