Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Så fick vi ett ”haveri” i svensk politik och lagstiftning

Foto: Christine Olsson/TT

DN 26/4 2018. Lagen om ensamkommande har fått dräpande kritik. ”Ett haveri”, säger Centern. Ändå röstar partiet för. Historien är signifikativ för en dysfunktionell mandatperiod.

Det sägs att folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till. Men det är lögn. Att stoppa korv är trendigt. Det hålls kurser som ständigt är fullproppade.

Lagar, däremot, kan vara en ganska ruskig syssla. Inte ens på avstånd har den process som lett fram till ett förslag om särskilda uppehållstillstånd för ensamkommande framstått som tilltalande.

Nu ser det ändå ut att finnas en riksdagsmajoritet för denna egendomliga amnestilag. Förslaget har fått dräpande kritik – inte för sitt syfte, utan för att utformningen är en juridisk gröt.

Det är en hafsig halvmesyr. Följderna blir i bästa fall orättvisa. I värsta fall förlängs nu plågan för de ungefär 9 000 unga afghaner vars framtid fortfarande står på spel. Deras tillfälliga uppehållstillstånd knyts till utbildning som kanske inte finns, och som många ändå inte klarar att fullfölja.

Centerpartiets Annie Lööf beskrev på tisdagen förslaget som bedrövligt. ”Illa utformat och illa framtaget”, ”ett haveri”. Men hennes parti ska hålla för näsan och rösta ja.

Centern tillade: ”För detta är Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamt ansvariga.” Det motsades i en sällsynt syrlig kommentar från Moderatledaren Ulf Kristersson på onsdagen: ”Centerns beslut är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem.”

Historien är signifikativ för den dysfunktionella mandatperiod som nu lider mot sitt slut.

Man kan inte vara lite gravid. Antingen är man det, eller så är man det inte. Många politiska frågor fungerar också så – antingen genomför man en flyktingamnesti eller så låter man bli.

Antingen genomför man en flyktingamnesti eller så låter man bli.

Men statsminister Stefan Löfven har haft som metod att in i det sista vänta med viktiga avgöranden, för att sedan fastna mellan två oförenliga linjer. Även när hans regering nu haft fyra år på sig att lära sig jobbet lägger den fram lagar som på grund av sina inre motsägelser inte anses acceptabla av Lagrådet.

Det är inget fel på kompromisser. Men ett mellanting blir ibland ingenting. Det gäller till exempel i frågan om vinst i välfärden. Vill regeringen röka ut alla privata aktörer eller inte? Oklart. Stefan Löfven försöker halvförbjuda dem, delvis därför att han tvingats av Vänsterpartiet.

”Samarbetsregeringen” har i många avseenden varit ett misslyckande. S och MP är som hund och katt. Inför ett val brukar många ställa frågan: ”Kommer regeringen sitta kvar?” Att alternativet inte ens förekommer som en hypotes säger en del om hur illa arbetet har fungerat.

Centerpartiets avståndstagande omfamning av regeringens halvamnesti avslöjar också ett problem med blockpolitiken. Man ska ha förståelse för partiets motiv. Det vill ge en ny chans åt afghaner som hamnat i kläm. Bra. Annie Lööf säger att hon har arbetat med detta som mål.

Men hur? Har hon förhandlat med regeringspartierna? Har hon aktivt försökt påverka förslaget? Nej, snarare har Centern visat en ovilja att hjälpa till att blanda korvsmeten.

”För detta är Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamt ansvariga” – det kunde ju stå som Alliansens motto åren 2014–2018. När strategin visat sig ogörlig har partierna varit oförmögna till anpassning.

Nu sägs det att Centern sviker, att Alliansen spricker. Så behöver det inte bli. Ensamkommandekonflikten är främst symbolisk, men blev en urladdning. Spänningen mellan M och C i migrationsfrågan finns där ändå.

Det märkliga är att Annie Lööf och hennes kollegor inte låtsas om den besvärliga verkligheten. Så kan de inte fortsätta efter valdagen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.