Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sa-har-ser-en-riktigt-tuff-hoger-ut/

Ledare

Mattias Svensson: Så här ser en riktigt tuff höger ut

George Schultz i mitten, flankerad av två presidenter han var minister åt, Ronald Reagan och George GW Bush.
George Schultz i mitten, flankerad av två presidenter han var minister åt, Ronald Reagan och George GW Bush. Foto: Barry Thumma

Twittertuffingar som ger sig på invandrare och kvinnor har föga gemensamt med den hårda högern.

Mattias Svensson
Rätta artikel

George P Schultz har uppnått den aktningsvärda åldern 97 år. Han har suttit i fyra olika amerikanska regeringar, bland annat som utrikesminister. I somras gav han en intervju för The Long Now Foundation ( 16/7 2018) fylld av tänkvärdheter.

Schultz är en högerman av hårt virke. Han var marinkårssoldat under andra världskriget och stred i Stilla havet. Verksam vid Chicagouniversitetet stred han för yttrandefriheten på campus – inte bara för kommunister utan även, vilket var mer kontroversiellt, för företag som tillverkade vapen åt den amerikanska krigsinsatsen i Vietnam. Han var med om att sätta hårt mot hårt i förhandlingar med Sovjetunionen och få till stånd nedrustning och ett slut på kalla kriget.

Mer förvånande är att han införde de första etniska kvoterna i arbetslivet. Facket såg till att de byggen som utfördes åt staten bara gav jobb åt vita. Schultz såg sig som arbetsmarknadsminister tvungen att försöka snygga till den värsta orättvisan med storsläggan, och helt enkelt tvinga offentliga byggen att också ta in en andel svarta. Kvoteringen var dock aldrig tänkt som ett permanent redskap för att nå millimeterrättvisa mellan grupper.

Kriget mot drogerna måste få ett slut, säger Schultz som var med redan när det började under Nixon.

Intervjun tar upp invandringen i dag och Schultz är helt oförstående för den sittande administrationen. Utvisa familjer som försörjt sig i USA i generationer, exemplifierat med en sjuksköterska från Mexiko med nu vuxna barn? Vansinne. Och skilja barn från sina föräldrar. ”Sådant sysslar inte vi [amerikaner] med.”

Och varför kommer människor från hela Sydamerika till USA? Bland annat på grund av USA:s krig mot drogerna, som lett till att dessa länder härjas av välbeväpnade karteller. Kriget mot drogerna måste få ett slut, säger Schultz som var med redan när det började under Nixon.

Man behöver inte hålla med om allt, men så här ser en anständig, vis och på riktigt råbarkat tuff höger ut.