Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sd-far-naring-av-sin-osunda-undervegetation/

Ledare

SD får näring av sin osunda undervegetation

Uppsikt högerut. Foto: Lotta Härdelin

DN 1/11 2019. Säpo slår fast att våldsamma högerextremister gynnas av SD:s framgångar. Det ger partiet ett ansvar att hålla efter alla odemokratiska krafter och allt hatspråk som frodas i dess absoluta närhet.

Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström säger mycket tänkvärt i intervjun med DN:s Niklas Orrenius. Till det viktigaste hör hennes varningar om al-Hol, ett av de så kallade IS-lägren i Syrien.

Hagström talar om al-Hol, och andra liknande läger i regionen, som ”det nya kalifatet”, där ”den nya generationens IS-krigare och terrorister” fostras. Man får bilden av veritabla drivhus för radikalisering, islamistisk propaganda och våldsdyrkan.

Och här finns alltså minst 57 svenska barn. Det är lätt att instämma med Stefan Löfven, som till DN i veckan uttryckte att de vuxna svenskar som anslöt sig till IS nu får stå sitt kast. 

Med barnen är det helt annorlunda. Svenska myndigheter borde göra allt för att rädda dem ur lägren, föra dem hit och se till att de får en normal uppväxt och all hjälp för att bearbeta de trauman deras föräldrar utsatt dem för.

Det är därför högst rimligt att Säpo, som Ahn-Za Hagström berättar i intervjun, förbereder kommunerna för hur de ska behandla de barn som eventuellt lyckas återvända från helvetet i lägren.

Hagström för också ett viktigt resonemang om vem som bär ansvar för högerextremt våld. ”Spelar det någon roll för våldsamma högerextremister att det går bra för Sverigedemokraterna?”, lyder frågan. Chefsanalytikern svarar ja:

”Det är ju en av våra hypoteser utifrån tidigare erfarenheter. Oavsett om vi pratar om vit makt-miljön eller den autonoma miljön så vet vi att det här är aktörer som agerar när de uppfattar att många tycker som de.” 

Det finns en koppling mellan hur SD agerar och vad som händer i den våldsbejakande extremhögern.

Det är viktigt att Säpo inte pekar finger och håller Sverigedemokraterna ansvariga för högerextrema våldsdåd. Man kan kritisera SD för mycket, men de förespråkar och accepterar inte våld som politisk metod. Myndigheter i allmänhet, och poliser i synnerhet, ska inte kunna misstänkas för att påverka demokratiska partier och organisationer att anpassa sina budskap. 

Däremot bör de här frågorna diskuteras desto mer i öppen politisk debatt. För visst finns en koppling mellan hur SD agerar och vad som händer i den våldsbejakande extremhögern – precis som det emellanåt funnits mellan Vänsterpartiet och den extremvänster som gärna tar till våld som politisk metod. 

Om Jimmie Åkessons parti vill slippa sammankoppling med extremism måste man gång på gång och stenhårt markera mot hatspråk på nätet, hålla armlängds avstånd till allt som kan påminna om bristande respekt för alla människors lika värde, mot rasistiska skämt, mot all sorts normalisering av hets mot minoriteter.

Så varför agerar Sverigedemokraterna snarast på motsatt sätt? Varför klipper de inte ner den undervegetation som i hög grad består av sunkiga Facebookgrupper, anonyma twittrare och egna medarbetare utan hämningar? 

Svaret är enkelt: För att de är beroende av den. Undervegetationen är livsavgörande för partiet, precis som för ekosystemet i en skog. Den används för att mobilisera sympatisörer, skrämma och starta drev mot motståndare, sprida myter som gynnar partiet, skapa illusionen av starka opinioner i SD:s hjärtefrågor.

Svaret är alltså ja, Sverigedemokraternas ledning har ett ansvar. Det är på många sätt de som avgör var gränsen går mellan renhårig politisk debatt och hatspråk på högerkanten. De borde vara betydligt bättre på att hålla denna gräns.