Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

SD förstår sig varken på Sverige eller demokrati

Vill bli herre på täppan
Vill bli herre på täppan Foto: Janerik Henriksson/TT

DN 7/7 2018. Det talas mycket om vad Sverigedemokraterna tidigare sagt och gjort. Men det som gör  SD till ett så farligt särartsparti är vad det nu gör och vill göra med Sverige.

VAL 2018

I den danska tidningen Weekendavisen intervjuades nyligen (22/6) en belåten man.

Kristian Thulesen Dahl är ledare för Dansk Folkeparti och herre på den politiska täppan i Danmark. Oavsett om landet som i dag regeras av det stora borgerliga partiet Venstre, eller, som det kan bli, får en socialdemokratisk regering, så är det Thulesen Dahl som sätter agendan. Och det trots att hans parti håller sig på behagligt avstånd från ansvaret i regeringskansliet.

Nu tycker han det är dags för ”verkligt asylstopp” och ”en folkomröstning om vad Danmark vill i EU”.

SD har ända sedan det var ett litet bunkerparti sett upp till sin danska stora­syster. Och när Jimmie Åkesson under  lördagen Almedalen kan han göra det styrkt av en uppmuntrande profetia från den danska sidan Öresund. Kristian Thulesen Dahl förutspår att det hittills hopplösa Sverige står inför ett politiskt jordskred.

Risken är att han får rätt. SD:s dag, och sedan SD:s mandatperiod. Det vore outhärdligt. Varför? Nazist­rötterna? De återkommande rasistiska rapningarna?

Sverigedemokraterna är kulturrevo­lutionärer

Det som gör SD till ett särartsparti är inte första hand dess skamliga historia, inte heller dess anhängares sociala mediekultur, utan vad det vill göra med Sverige. Sverigedemokraterna förstår sig inte på Sverige; detta mångfasetterade, frihetliga land vi, människor av alla de slag, gemensamt pusslat samman.

Sverigedemokraterna är kulturrevo­lutionärer. De drömmer om ett helt annat Sverige. ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade, segregerade – själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss. Vi bekämpar det”, slog Jimmie Åkesson fast i sina politiska memoarer ”Satis Polito”.

Under Almedalsveckan har han lanserat en ny bok, snarast en lite tjockare valbroschyr. Titeln är ”Det moderna folkhemmet” och det bärande budskapet kan kondenseras till att Åkesson är Per Albin Hansson reinkarnerad.

Man skulle också kunna tänka sig andra alter egon. SD förvaltar förvisso en politisk tradition från det tidiga 1900-talet, men det är i första hand på annat håll än i arbetarrörelsen man bör leta efter föregångarna. Man hittar namn och rörelser som Adrian Molin, Elmo Lindholm, ”unghögern” och Sveriges Nationella Förbund. Det gemensamma för dem var just föraktet för den liberala, splittrade och själlösa samtiden.

På den tiden var högerradikaler explicit antidemokratiska. Så inte i dag. Tvärtom. De gamla antidemokraternas sentida arvtagare är snarast ultra­demokratiska. I deras ögon kan det te sig skandalöst att det inte är ”folket” som redigerar Dagens Nyheter. I gengäld har valframgångarna lyft upp partiet ur källaren och nu låtit det landa i en egen festligt flaggad bier­garten i ett soligt Visby.

Demokrati brukar ibland översättas med ”folkvälde”. Det är en ofullständig definition. ”Demokrati” är också motsatsen; skydd mot ”folkvälde”; normer och mekanismer som värnar individen, minoriteterna, alla med avvikande uppfattningar. Demokratin utgår från insikten att det inte finns något sådant som ett homogent ”folk” med en gemensam vilja, ingen konfliktfri ”nation” med skarpa gränser mot omvärlden. Demokratins naturliga habitat är i stället just det ”splittrade” samhälle Åkesson bekämpar.

I den meningen är han också vad gäller demokratin en arvtagare till 20- och 30-talets högerradikaler. Det är detta, i högre grad än anhängares förlöpningar på Facebook, som gör Jimmie Åkessons parti så farligt.

 

I

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.