Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sex år till med Putin ett recept för stagnation

Bara en röst räknas.
Bara en röst räknas. Foto: Michail Klimentjev/AP

DN 19/3 2018. Vladimir Putin har vunnit ett ofritt och orättvist presidentval. Men någon vision om hur landet ska utvecklas finns inte.

Nej, Ryssland bjöd inte på någon rysare. Söndagens val bekräftade vad som varit klart sedan flera år tillbaka: Vladimir Putin sitter kvar som president efter en jordskredsseger.

Det kan tyckas märkligt att Putin ens bryr sig om att ordna val. Allt är riggat till hans fördel, siffror friseras vid behov och alla vet om det. Ändå är skenet viktigt för honom, det ska synas att nationen står bakom den store ledaren. Dagens övning var mer folkomröstning än presidentval.

Putin brukar lova modernisering utan att det blir något av. Ekonomiska reformer intresserar honom inte.

Alltså har fokus legat på deltagandet. Putin är populär men apatin utbredd, eftersom spänningsfaktorn är noll och ingen tror att Ryssland kommer att förändras. Myndigheterna har satt till alla klutar. Å ena sidan har väljare lockats med lotterier och konserter, å andra sidan har statsanställda hotats med repressalier om de inte gör sin plikt.

Ibland kan magiska extraröster i urnan göra underverk, ibland används andra knep och i en del regioner manipuleras det hämningslöst. Men det får inte bli för uppenbart. Massprotesterna efter fusket i parlamentsvalet 2011 ska aldrig upprepas.

Visst fanns det andra kandidater. Kremltrogna nationalister får alltid vara med, även ett par chanslösa liberaler. Men presidentens sju utmanare var alla godkända av makten. Yttrande- och demonstrationsfriheten är villkorad, oberoende organisationer och dissidenter förföljs. Putin såg tidigt till att skaffa sig tv-monopol. När kommunisten Pavel Grudinin verkade vara på uppgång blev han strax föremål för smutspropaganda.

Den karismatiske oppositionsledaren Alexej Navalnyj portades från valet för att det Putinkontrollerade rättsväsendet dömt honom för bedrägeri. Han har fått makten att se löjlig ut genom sina avslöjanden av elitens mutkolvar, och hade kunnat få pinsamt många röster. Nu manade han till bojkott av valet och hade tusentals frivilliga observatörer ute för att bevaka myglet. Deras rapporter blir säkert intressanta.

Rysslands ekonomi är rutten. Den är totalt beroende av olje- och gasexporten, och störtdök när världsmarknadspriserna rasade. Läget förvärrades av EU:s och USA:s sanktioner efter den olagliga annekteringen av Krim. Två år av djup kris följde. I dag är en svag tillväxt tillbaka, men glansen från presidentens första två mandatperioder är definitivt borta.

Putin brukar lova modernisering utan att det blir något av. Ekonomiska reformer intresserar honom inte. Investeringarna uteblir, i infrastruktur, utbildning och hälsa. Pensionsåldern höjs inte av rädsla för missnöje. Korruptionen och bristen på rättssamhälle innebär ett väldigt slöseri med resurser. En ineffektiv stat dominerar ägandet och kväver entreprenörerna.

Stora belopp har gått till militär upprustning. Putins utländska äventyr, från överfallet på Ukraina till bombningarna i Syrien, har också ökat hans opinionsstöd. Ryssland är knappast en stormakt annat än när det gäller kärnvapen, men inget som går att ignorera. Samtidigt drivs en lömsk kampanj för att sabotera västvärldens demokratier, från inblandningen i det amerikanska valet till trollfabrikernas underblåsande av lögner och rykten. Mordförsöken på en rysk ex-spion och hans dotter i England gav ännu en dimension till verksamheten.

Efter 18 år med Putin väntar sex till. Han har installerat unga teknokrater på centrala poster i staten, men tycks inte ha en plan för vad de ska uträtta. Någon efterträdare är inte synlig, men kanske räknar presidenten ändå med att fortsätta hålla i trådarna. Den stora frågan är vad som händer med Ryssland när han en dag lämnar scenen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.