Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

13 punkter om en olycka i svensk politik

Svara fritt är stort, svara sanningsenligt är större.
Svara fritt är stort, svara sanningsenligt är större. Foto: Niklas Larsson
Söndagskrönikan – Peter Wolodarski.

Ärlighet varar längst, också i politiken. Håkan Juholts första tid som partiledare bekräftar den sanningen.

1. Pensionerna.
På S-kongressen bjöd Håkan Juholt in de fackliga centralorganisationerna till förhandlingar om pensionerna. I sitt tal på första maj hävdade Juholt att Socialdemokraterna ”för samtal” med LO, TCO och Saco.

Fakta: I våras förnekade Sacos ordförande Anna Ekström Juholts uppgifter om ”samtal” med Socialdemokraterna. TCO:s ordförande Eva Nordmark säger samma sak till DN i dag – inte heller hennes organisation har fört några samtal med S om pensionerna.

2. Libyen. Håkan Juholt har sagt att han till skillnad från vissa ”lättviktare” hela tiden stått fast vid det ursprungliga riksdagsbeslutet. Det är regeringen som anslutit sig till Socialdemokraternas uppfattning.

Fakta: Socialdemokraterna har under Juholts ledning intagit fem–sex olika positioner i fråga om ett svenskt militärt deltagande. I våras var förvirringen stundtals total. Till och med partisekreterare Carin Jämtin (S) har under hösten medgett att ”Libyenaffären var olycklig”.

3. Polenresan.
Flera gånger, senast i en radiointervju med Mix Megapol i maj, påstod Juholt att han som 18-åring bidrog till kampen för ett fritt Polen: ”Jag höll på att smuggla ner lite grejer till en fackföreningsrörelse som hette Solidaritet ... Det var tidningen Östra Smålands gamla tryckpress som vi smugglade ner i omgångar till Polen”, sade Juholt.

Fakta:
Expressen har intervjuat Arne Andersson, vd för Östra Småland på 1980-talet, som förnekar Juholts historieskrivning. Efter att i oktober ha konfronterat S-ledaren med Anderssons version svarade Juholt: ”Jag har aldrig organiserat en smuggling av någon tryckpress.”

4. Barnglasögon. I sitt tal i Almedalen slog Håkan Juholt fast att ”26.000 barn i vårt land ser inte tavlan i klassrummet, därför att de inte har glasögon”.

Fakta:
Det finns ingen undersökning som stöder detta påstående. Martin Liby Alonso har tidigare på ledarsidan (15/7) visat att Juholt vantolkat en rapport från Majblomman, som dessutom var behäftad med allvarliga metodologiska brister från början.

5. Lönedumpning.
Under politikerveckan i Visby hänvisade Juholt flera gånger till en undersökning från facket Hotell och Restaurang. Den sades enligt S-ledaren visa att ”samtliga 54 företag” i fackets granskning ägnat sig åt lönedumpning.

Fakta: Undersökningen talar om lönedumpning i 26 fall, det vill säga hälften (se lördagens huvudledare i DN).

6. Skuggbudgeten.
Håkan Juholt har avfärdat uppgifterna om att det fanns ett utkast till budgetmotion som inte innehöll någon förbättring av a-kassan.

Fakta: Samstämmiga uppgifter i den socialdemokratiska riksdagsgruppen vittnar om att S-ledningen ville lägga fram en budget som inte innehöll någon höjning av a-kassan. När en intern revolt höll på att bryta ut backade Juholt.

7. Hyresbidraget.
S-ledaren säger att han agerade i god tro när han begärde ut full hyresersättning för boendet med sambon i Västertorp.

Fakta:
Ord står mot ord. Juholts assistent Peter Cervin, som på sin Facebooksida har citerat devisen ”ärlighet varar längst”, har sagt att han informerade sin chef i augusti om att riksdagsförvaltningen hade invändningar. I september skickade Juholt in en ny ansökan om fullt hyresbidrag.

8. Temporära medborgarskap.
Håkan Juholt tog avstånd från sin egen rättstalesman Morgan Johansson när denne gav stöd till Malmöpolitikern Ilmar Reepalus förslag om tillfälliga medborgarskap.

Fakta: Rättstalesmannen Morgan Johansson hade förankrat sitt utspel i Håkan Juholts stab.

9. Socialbidrag. I riksdagens frågestund i oktober sade Håkan Juholt: ”Jag vill till statsministern bara säga att antalet socialbidragstagare i vårt land är det största på 35 år. På 35 år har det aldrig varit så stort som nu när du, Fredrik Reinfeldt, är statsminister.”

Fakta: Påståendet är grundlöst. 2010 fanns enligt Socialstyrelsen 437.000 mottagare av socialbidrag, vilket var den siffra Juholt angav i riksdagen. Men 1996 var motsvarande antal enligt SCB 750.000 personer. År 2000 var siffran 522.000 och 2001 fick 469.000 personer försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag).

10. Skolsegregation. Enligt Håkan Juholt har vi en ”skolsegregation som är större i Sverige än i USA”.

Fakta: Skolverket har tillbakavisat påståendet om segregation. ”Det finns ingenting i Pisa-resultaten som visar det”, säger undervisningsrådet Anita Wester till TT. Hon är ansvarig för den senaste Pisa-rapporten, som Juholts medarbetare hänvisar till.

11. Partiledardebatt i tv. Håkan Juholt har på interna S-möten sagt att det finns en skriftlig överenskommelse med Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att tacka nej till SVT så länge public service placerar de rödgröna ledarna tillsammans med SD:s Jimmie Åkesson.

Fakta: Miljöpartiets språkrör Åsa Romson förnekade i veckan existensen av ett sådant bojkottavtal.

12. Vinster i välfärden. Under sin ”förlåt-mig”-turné i landet har S-ledaren gång på gång sagt att han vill ha samma modell i Sverige som i Danmark och Norge. I inget av dessa länder tillåts vinstutdelning.

Fakta:
I Ekots lördagsintervju härförleden ställdes upprepade frågor om var Socialdemokraterna står i frågan om vinster i välfärden. Håkan Juholt svarade då att han inte har något förslag om att förbjuda vinstdrivande aktiebolag i välfärdssektorn.

13. Samtal med Östros. Som en kommentar till Thomas Östros uppmärksammade intervju i SVT:s ”Agenda” förra söndagen sade Juholt att han och Östros har en dialog.

Fakta: Håkan Juholt talade senast med Thomas Östros för ett halvår sedan.

Eftersom jag aldrig har trott på talmystik är det en ren tillfällighet att ovanstående uppräkning summerar till 13 punkter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.