Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/aberg-kan-inte-reparera-fortroendet-for-riksrevisionen/

Ledare

Åberg kan inte reparera förtroendet för Riksrevisionen

Ulf Bengtsson.
Ulf Bengtsson. Foto: Christian Hagward

Nej, det är ingen repris på sommarens nyhet. Men historien är ungefär densamma som den DN berättade i juni: Ulf Bengtsson hade som nytillträdd riksrevisor försökt – och lyckats med – att stoppa kritiska synpunkter i ett granskningsärende som gällde länsstyrelsen i Skåne.

Problemet var att han själv kunde sägas vara part i det aktuella målet. Medan sms, mejl och vittnesuppgifter talade för att Bengtsson varit inblandad sade han sig minnas något annat.

Samma sorts händelse rullas nu upp igen. Det faktum att Ulf Bengtsson satt i styrelsen för Statens servicecenter fram till i fjol hindrade honom inte från agera i en pågående revision av myndigheten.

Jävsproblemet måste ha varit uppenbart i båda fallen. Omdömet brast vid två tillfällen. Den här gången har Bengtsson lämnat besked om att han avgår.

Efter Susanne Ackums tidigare sorti är Margareta Åberg den som sitter kvar i verkets vanligtvis trehövdade ledning. Trots att hon har varit högst ansvarig även i fallet med Statens servicecenter faller det alltså på Åberg att laga förtroendeskadorna på myndigheten.

Det kan hon inte göra. Riksrevisorerna ska övervaka att andra myndigheter följer riktlinjer, når mål och odlar en sund förvaltningskultur. Bocken kan inte vara kvar som trädgårdsmästare.