Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Aftonbladet: hatets kulturkolportörer

Signerat – Erik Helmerson.

Det tycks finnas stark livskraft i diskussionen om politiskt hat som initierades av Jens Liljestrand i DN Kultur för drygt en månad sedan. Märkligt nog landade den snabbt i en rätt meningslös frågeställning: Är det rätt eller fel att känna klasshat?

Det är fåfängt att förmå någon att sluta hata, speciellt av politiska skäl. Vad som är desto mer angeläget är att diskutera hur hatet kan tillåtas ta sig uttryck i en demokrati. Finns ett hat så angeläget och berättigat att det kan ursäkta våld mot politiska motståndare?

Frågar man den som hatar lär svaret bli att just mitt hat är försvarligt. De oförrätter som jag är utsatt för är så bottenlösa att jag har rätt att använda våld mot dem som plågar just mig. Sedan kan måltavlan vara klassamhället, såssarna, domstolen, landsförrädarna – alternativ saknas sällan. Det viktiga är att mitt hat inte är som ert. Mitt är mer dyrbart, mer acceptabelt.

Demokrati innebär att alla personligen kommer att missgynnas av många beslut, men att vi måste acceptera dem. Åtminstone tillfälligt. Sedan kan vi lägga all kraft på att övertyga tillräckligt många andra att ändra dem. Den stora skiljelinjen i politiken går inte mellan höger och vänster utan mellan dem som är beredda att använda våld för att segra och dem som inte är det.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg säger sig vara emot politiskt våld men glider samtidigt kraftigt i sin demokratisyn. Detta står tydligare än någonsin i diskussionen om klasshat. Linderborg levererar en rad försvarstal för Lenin. Hon angriper, hårt och från vänster, vänstersocialdemokraten Olle Svenning. Hon skriver att det var ett större misstag av S-ledaren Hjalmar Branting att klippa banden med den våldsbejakande antidemokraten Hinke Bergegren än att samarbeta med liberalen Karl Staaf.

Som debatthjälp publicerar Linderborg ett inlägg av demokratiföraktaren Jan Myrdal där han, liksom i förbifarten, hävdar att svensk socialdemokrati använder samma politiska metoder som Adolf Hitler.

Bejakandet av hatet, inkallandet av Myrdal, hyllningarna av Lenin – vad vill de? Vart är Aftonbladet Kultur på väg under Åsa Linderborg?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.