Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Åkesson kan tacka Cameron

Jo, kanske skulle det behövas en vitbok för att reda ut och göra upp med Sverigedemokraternas mörka förflutna. Det medgav Jimmie Åkesson i SVT:s intervjuserie med terapeuten Poul Perris tidigare i år.

Men inget tyder på att någon självrannsakan kommer att bli verklighet och efter EU-valet har Åkesson i stället fått brittisk handräckning att stärka partiets trovärdighet. Hjälpen har SD fått gratis, utan att behöva tvätta sin smutsiga byk.

Nigel Farages parti Ukip har egentligen fler gemensamma nämnare med högerpopulister som norska Fremskrittspartiet, och tidigare har Farage försökt markera distans till Europas mer extrema rörelser. Men för att behålla de sköna euromiljoner som det innebär att ingå i en partigrupp i Europaparlamentet blev Ukip tvunget att släppa in Sverigedemokraterna.

Till viss del har Åkesson Storbritanniens premiärminister David Cameron att tacka. Det var hans parti som genom att värva Dansk folkeparti och Sannfinländarna till sin grupp lyckades svälta Ukips. För att formellt bilda partigrupp krävs medlemmar från minst sju länder, och Farage saknade plötsligt två. SD och en avhoppare från franska Nationella fronten, som nu står utan grupp, fick fylla de tomma stolarna.

Det räckte att Sverigedemokraternas EU-ledamöter Kristina Winberg och Peter Lundgren skrev ett brev till Ukips ledning där de tog avstånd från sitt partis historia. Därpå gav britterna tummen upp och betygade att de två sverigedemokraterna är ”anständiga”. Fullträff för Åkesson.

I förra veckan presenterade tidsskriften Expo ett slags utkast till den vitbok Sverigedemokraterna knappast kommer att författa själva. Katalogen sträcker sig från 1980-talet och kontakterna med Ku Klux Klan till det öppna judehat som har accepterats av partiledningen i närtid. ”Anständiga” är verkligen en magstark beteckning.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.