Allians för Afrika - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Allians för Afrika

I Ryssland och Östeuropa sprids hiv med världens mest rasande takt. Uppgivenheten inför narkotika och prostitution har straffat sig och nu hotar skuggor från ett sammanbrott på en annan kontinent.

I sex länder i södra Afrika lider 14 miljoner människor av allvarlig brist på mat. Samtidigt bär 30 miljoner kvinnor och män i södra Afrika på hiv.

Aids och svält är i allians. Färre händer planterar, skördarna blir mindre och små flickor får inte gå till skolan. De måste sköta om sjuka föräldrar, och de vuxnas arbeten.

När experter på utveckling samlas för att ge goda råd om vad man ska prioritera säger påfallande många: "Satsa på flickors skolgång."

Vanstyre, krig och sjukdomar leder till svält, liksom miljöproblem och torka. På kort sikt borde nöden åtgärdas med katastrofbistånd, som det humanitära imperativet bjuder.

Men på lång sikt är det flickors utbildning som får samhällshjulen att snurra. Den som vill bryta fattigdomsspiralen kan också ge små lån till kvinnors företagande, eller rent av till konsumtion av kapitalvaror.

Varken för industrialiserade länder eller afrikanska ledare duger det att skylla på kapitalismen, kolonialismen eller kommunismen.

Europa och USA måste föra en moraliskt hållbar handelspolitik, kraven på demokratisering i Afrika och Mellanöstern ska skärpas.

Men samtidigt måste rika människor i fria länder rädda världen bäst det går. Flickor kunde få mer hjälp på traven.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.