Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Almedalen: Bra talare vet när de ska sluta

Signerat – Erik Helmerson.

En klok person sade en gång: ”Det bästa talet är det som är bra och kort. Det näst bästa talet är det som är dåligt – och kort.”

Om några borde lyssna är det våra partiledare när de i Visby sitter med penna i hand och lägger till några sista stycken i sina Almedalsanföranden för kvällen. Det hade nästan alltid varit bättre om de i det skedet använt en sax.

Ett genomsnittligt partiledartal i Almedalen ligger på cirka 40 minuter. Det är en evighet. Eller, rättare sagt: Det är ofta några fina partier med evigheter insprängda i mitten.

Ett svårförglömligt exempel var när Fredrik Reinfeldt i fjol sin vana trogen började berätta om sina resor runt om i landet. Det lät ungefär så här: ”I Borås träffade jag några vårdbiträden. I Nässjö några lokförare. I Ånge några... vårdbiträden igen.” Det hade gått snabbare om han berättat vilka kommuner han inte besökt.

I år hade han tagit viss lärdom och höll vad som många tyckte var hans bästa tal på länge. Men det var fort­farande 38 minuter långt. Och, handen på hjärtat: Ytterst få talare i världshistorien har kunnat fängsla en publik under 38 minuter. Vår statsminister tillhör, i sällskap med övriga partiledare, inte dem.

Ett av världshistoriens mest kända tal är Abraham Lincolns ”Gettysburg address” från 1863. Vad inte alla vet är att det som var menat som det verkliga Gettysburgtalet hölls före Lincolns, av politikern, diplomaten och predikanten Edward Everett. Det var två timmar långt. Lincolns var två minuter. Det var långt nog för att sträcka sig in i historieböckerna medan Everetts tal och namn i stort är glömda.

Den som går igenom några av Barack Obamas mest kända anföranden ska finna att dessa ofta klockar in på mellan 10 och 20 minuter. Bill Clintons tal på Demokraternas partikonvent hyllades av många. Den enda återkommande kritiken gällde längden – cirka 50 minuter, något längre än ett genomsnittligt Almedalstal.

Centerledaren Annie Lööfs tal i går handlade om jobb, glesbygd och om att skjuta vargar. Exakt 15.11 tittade jag på klockan för första gången. Då var det 31 minuter kvar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.