Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Både fegt och farligt av komvux

Årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Det var en av de nyheter som en sfi-klass i Helsingborg fick lyssna på förra veckan. Diskussionen som följde slutade med att en elev ombads lämna klassrummet.

Åsikterna om vad som faktiskt hände går delvis isär. Eleven säger att han bara ville komplettera nyheterna med fakta om Förintelsen och koncentrationslägren. Lärarvikarien säger att eleven ifrågasatte Förintelsen.

Men om händelseförloppet i klassrummet inte är fastslaget är det som hände några dagar senare desto klarare. Det spelades nämligen in. Efter incidenten kallades läraren till komvux­skolans samordnare för ett samtal.

Detta har nu Helsingborgs Dagblad tagit del av. På mötet får vikarien veta att eleven har blivit kränkt av att bli utpekad som Förintelseförnekare. ”Jag bara sa till honom att det inte är okej att säga att judarna bara ljuger”, förklarar läraren, varpå samordnaren svarar att ”klassrummet var helt fel forum för den diskussionen”.

Frågan är vilket forum som i så fall passar för en sådan diskussion.

”Du får också ha i bakhuvudet att det vi betraktar som historia är den historia som vi har tagit del av. När vi har andra elever som har tagit del av andra historieböcker är det ingen idé att vi diskuterar fakta mot fakta”, klargör samordnaren.

”Fakta mot fakta”, alltså.

Det är ett intressant grepp av en utbildningsinstitution. Vilka andra historiska händelser och folkmord får okommenterat förnekas i klassrummen? Och innebär det till exempel att matematik­lärare inte heller får säga ifrån om eleverna har räknat fel, med risk att kränka dem och deras sanning?

Eller är det bara i sfi-klassrum som denna ängslighet tillåts sabotera?

Samordnarens resonemang tyder på det senare. Historiskt sett har invandrare i Sverige alltför ofta betraktats och behandlats som bräckliga varelser som inte är kapabla att få mothugg. Eller i det här fallet: bli tillrättavisade. Illusionen är att denna förminskning är ett sätt att visa hänsyn.

Det är på tiden att vi gör upp med den tradiga traditionen. För den dag lärare möter en Förintelseförnekare med tystnad av rädsla att trampa någon på tårna är ängsligheten inte längre bara osmickrande och feg, utan direkt skadlig.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.