Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Bistånd utom kontroll

Foto: Teckning: Stina Eidem

Det vore bra om de personer som beslutar om statens ­biståndsmiljoner också kan krävas på ansvar. En annan idé vore att faktiskt använda resultatuppföljningar som underlag för nya beslut. Kanske vore det också bra om de miljonbelopp som betalas ut till FN och andra kunde motiveras. Låter det självklart? Inte på Utrikesdepartementet.

Riksrevisionens granskning från i höstas av UD:s hantering av bistånd till internationella organisationer visar på en oprofessionell organisation med stora brister. När departementet på fredagen presenterade en egen översyn bekräftades den bilden.

Formuleringarnas direkthet skiljer sig dock åt. Om Riksrevisionen är tydlig – ”det här är inte rocket science” – är departementets översyn mer försiktig och lämnar mycket att läsa mellan raderna. Snarare än att säga att det i dag saknas rätt kompetens hos vissa tjänstemän frågar man om det inte vore bra att titta på ”om det finns behov av efterfrågad kompetens”. Det vore också bra om de som anställs förstår ekonomi och har kunskap om bidragshantering, konstaterar man.

Jo, tack.

Bilden som målas upp av de båda granskningarna är en arbetsplats där tjänstemän lite på måfå har kastat skatte­kronor på jätteorganisationer som FN, vilka sedan har slukat dem.

Ändå skrapas det bara på ytan. För det första gör den undermåliga dokumentationen att många fel och brister inte ens går att upptäcka i dagsläget. Mer trubbel är antagligen att vänta. För det andra har man i granskningarna inte tittat på om det bistånd som kommer fram över huvud taget ger något resultat.

Att skattemedel behandlas på det här sättet är genant. Det riskerar också att gröpa ur skattebetalarnas vilja att bidra.

Detta har pågått under lång tid, och biståndsminister Isabella Lövin (MP) ska inte hållas ansvarig för det som ­varit. Däremot är det nu hennes uppgift att åtgärda bristerna. Därför är ­hennes besked välkommet: flera av de efterfrågade förändringarna kommer nu äntligen att bli av.

Sverige har under lång tid satt en ära i att vara en av de största bidrags­givarna. Det är på tiden att vi börjar bry oss om att pengarna faktiskt också gör någon nytta.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.