Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Danska regeringen vill förnedra flyktingar

Danska regeringen vill att polisen ska få visitera asylsökande och gå igenom deras bagage i jakt på värdesaker. Strategin är att förnedra flyktingar och skapa rädsla för att söka sig till landet, skriver Amanda Björkman.

Hur kunde det gå så fort? tänker man ibland när man ser tillbaka på historiska händelser. Nu får vi uppleva det när europeiska länder deltar i kapplöpningen mot botten för att försäkra sig om att ingen flykting ska vilja söka sig dit.

Eller som Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) uttryckte det i fredags när han presenterade 34 åtgärder för att möta flyktingkrisen: han vill se till att landet inte framstår som ”särskilt attraktivt att söka asyl i”.

Och nog gör han en god ansträngning. Bland den uppsjö idéer på hur åtstramningarna ska gå till, sticker en ut lite extra. Regeringen vill att polisen ska få visitera asylsökande och gå igenom deras packning för att beslagta pengar och värdesaker. Det polisen tar ska användas för att täcka eventuella kostnader för den asylsökande i framtiden.

Det som behövs för ”en rimlig levnadsstandard” får flyktingarna ha kvar. Vad nu det är. ”Förutom vigselring får asylsökande också behålla mobiltelefonen”, säger integrationsminister Inger Støjberg (Ekstrabladet 13/11).

Så vad tror regeringen att poliserna ska få för byte när de muddrar flyktingar? Feta sedelklämmor och gamla damers guldhalsband?

Och vad planerar de att göra med de värdesaker de tar? Gå till pantbanken?

Redan i dag ställs även i Sverige krav på den asylsökande som har tillgångar eller lön att bekosta sitt uppehälle. Men att ta flyktingars värdesaker – för att de kanske kan komma till pass någon gång i framtiden – är något helt annat.

Även Sverige kommer att införa åtgärder för att minska antalet asylsökande. Sänkta ersättningar, tillfälliga uppehållstillstånd och tillfälliga gränskontroller får – precis som det danska förslaget – konsekvenser för den enskilda flyktingen.

Men det finns en stor skillnad: det syftar främst till att hantera krisen efter bästa förmåga – inte till att förnedra och skrämma människor. Bland alla svåra beslut och gråzoner kring vilka åtgärder som är lämpliga finns ändå en gräns – den mellan det respektfulla och oanständiga.

På vilken sida den danska regeringen nu befinner sig råder det inga tvivel om.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.