Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Flytta ut myndigheter till utsatta områden

Försäkringskassan skrotar äntligen planerna på att lämna Botkyrka. En bra anledning att diskutera vilka andra myndigheter som borde flytta dit, skriver Amanda Björkman.

Korka upp champagnen; Försäkringskassan har ändrat sig. Planerna på att lämna Botkyrka skrotades i veckan efter att flytten fått kritik.

Nu när vi har andats ut och konstaterat att myndigheterna tar sitt ansvar – i stället för att lämna en av landets mest utsatta kommuner i sticket – kan vi börja diskutera vilka verksamheter som i stället borde flytta in.

Alliansregeringen gjorde sommaren 2013 en stor sak av sina planer på att flytta ut Diskrimineringsombudsmannen (DO) till Rinkeby eller Tensta. Men nya regeringen ville annat – i år flyttar myndigheten till Solna.

Principen bakom idén är bra. Polisens genomgång av läget i landets mest utsatta förorter visar att människor känner sig lämnade i händerna på kriminella. Och på samma sätt som att det är viktigt att få fler poliser på plats kan man genom att flytta myndigheter till dessa orter markera statens närvaro. Bryta upplevelsen av parallellsamhälle. Visa att den skötsamma befolkningen inte är övergiven.

 

På samma sätt som att det är viktigt att få fler poliser på plats kan man genom att flytta myndigheter till dessa orter markera statens närvaro.

 

Som bonus skulle en sådan åtgärd sannolikt sänka hyreskostnaderna, antagligen markant.

Däremot var DO ett underligt val av myndighet. Varför skulle just diskrimineringsfrågor vara särskilt angelägna för Tensta eller Rinkeby? Varför inte flytta Patent- och registreringsverket, Brottsförebyggande rådet eller någon annan av de många myndigheterna med fina (och dyra) innerstadsadresser.

Om det är någonting vi har ett överflöd av i det här landet är det myndigheter. Att flytta en enstaka blir mer signalpolitik mot väljarna i allmänhet, än en lojalitetsmarkering mot de boende i de utsatta områdena.

Den planerade flytten av DO visade vilket motstånd en flytt kan möta. Ingen invändning var för liten för att dryftas. Och alla myndigheter är givetvis inte lämpliga att flytta på. Olika uppdrag kräver olika förutsättningar. Men för många skulle det fungera.

Varför ställa till det genom att flytta stora organisationer, kommer många att invända. Och svaret är enkelt: För att det inte betyder att myndigheterna skulle sköta sina uppdrag sämre. Däremot kan det vara en – om än liten – del i att markera statens närvaro i områden där den ibland upplevs ha kapitulerat.

Att myndigheter ploppar upp ur förortsmarken kommer inte vara någon mirakelmedicin. Men de verktyg som regeringen kan styra över borde man använda.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.