Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Hatarnas hyckleri är patetiskt

Hatarnas hyckleri är patetiskt. Jag har svårt att formulera det på något annat sätt.

Att personer som ägnar sina dagar åt att hata och hota kvinnor nu plötsligt är oroade för hur kvinnor behandlas i Köln eller i Kungsträdgården är skrattretande.

För denna hatklick är inte det minsta intresserad av att skydda de utsatta kvinnorna eller att ge dem upprättelse. Inte heller är hatarna intresserade av den helt centrala diskussionen om hur vi säkerställer att övergrepp mot flickor och kvinnor inte upprepas.

Det enda dessa män bryr sig om är vilken hudfärg förövarna hade.

När man dyker ned i nätkommentarerna till rapporteringen om händelserna i Köln och Kungsträdgården är det inte ordval som ”sugga”, ”kossa” eller ”apfitta” som ensamt representerar kvinnoföraktet. Riktigt allvarligt blir det när hemadresser läggs ut i kombination med dödshot och uppmaningar om att våldta enskilda kvinnliga journalister. ”Ska vi inte skramla i hopp 100 st som knullar upp detta förbannade aset o sedan skyller på henne?”, undrar en man som skriver under med namn på Facebook.

Hycklarna visar sin ”oro” för hur kvinnor behandlas genom att våldtäktshota kvinnliga journalister; så ihåligt är deras patos för kvinnor. Och som Jack Werner, frilansjournalisten som först uppmärksammade hoten, konstaterar på Twitter: ”Det hade varit parodiskt om det inte i första hand var så djupt oroande.”

De vill tysta människor. Med våld.

På DN Debatt berättar författaren Rebecka Bohlin om några av de fall där ord lett till handling och påpekar att många journalister inte vågar tala öppet om vad de utsätts för eftersom det riskerar att trigga till mer av samma vara.

Det gör i praktiken att även diskussionen om hotet mot det fria ordet tystas ned.

Till dem som nu, precis som alltid när denna typ av hat förs på tal, invänder att brotten relativiseras när jag pekar ut en grupp svenska mäns beteenden: ni har fel. Det går alldeles utmärkt att tala om flera problem samtidigt utan att för den sakens skull förminska allvaret.

Våldtäkts- och mordhot riktade mot journalister är en sak. Att kvinnor utsätts för sexuella ofredanden eller våldtäkter på torg och festivaler av flera män är någonting helt annat.

Men tro inte att någotdera accepteras.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.