Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Inget alternativ till avhysningar

Avhysningar av EU-migranter fördöms. Men vad är i så fall alternativet? skriver Amanda Björkman.

De finaste orden är ofta de mest missbrukade.

Hur ska man annars förstå att politiker som vill stänga landets gränser motiverar det med att de ”värnar asylrätten”? Ungefär som om det bästa sättet att undvika att andra inskränker en rättighet vore att själv ta bort den.

Det verkar extra lockande att blanda bort korten när det rör rättigheter för de mest utsatta. Kanske för att det också är då konsekvenserna är som mest förödande.

Tendensen syns inte minst i debatten om EU-migranters eländiga situation efter rivningen av det uppmärksammade lägret i Malmö.

”Nolltolerans mot personer som slår läger på privat eller offentlig mark. Hur förenas den typen av förslag med Sveriges skyldigheter?” undrar Johanna Palmström retoriskt i DN Kultur och hänvisar till det besked som regeringens samordnare tidigare gett i Ekots lördagsintervju.

”Mänskliga rättigheter är inte en åsikt. De är bindande åtaganden och inte förhandlingsbara”, skriver hon.

Och visst kan det uppfattas som hårt, hjärtlöst rentav, när den som så uppenbart har mer kräver sina rättigheter gentemot den som har så lite. När den som äger mark eller en fastighet kräver att den som knappt har pengar till mat för dagen lämnar området. Ändå är det nödvändigt.

Avhysningar syftar till att värna medborgares rättigheter, inte till att göra livet svårare för dem som redan har det svårt. Likväl är just det en konsekvens – och det måste den som vill upprätthålla dagens ordning erkänna.

Men även Palmström är svaret skyldig på en rad följdfrågor.

Självklart ska avhysningarna genomföras med respekt. Självklart ska personerna erbjudas någonstans att sova i ett par dygn. Självklart ska de informeras innan så att de hinner förbereda flytten.

Men vad innebär Palmströms ord i praktiken? Draget till sin spets, att EU-medborgare som ockuperar någon annans egendom ska garanteras en bostad. Det är en ohållbar ordning.

Ord blir inte starkare än sina konsekvenser.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.