Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Josefssons analys haltar

Onsdagens "Uppdrag granskning" ägnades åt de bränder på hvb- och asylboenden som upptagit nyhetsspalter det senaste året. Hur tänker de som är beredda att tända på? Och hur kändes det att sova i ett av husen som eldhärjades?

Av programmet framgår också att rikspolischefen Dan Eliassons tal om att bränderna ska prioriteras inte verkar ha gett önskad effekt. I det fall som undersöks har polisen knappt talat med grannarna till den nerbrunna baracken.

De få fall där någon dömts har varit då boende själva har tänt på.

Janne Josefsson undersöker hur tändvätska har sprutats in genom källarfönster och besöker nerbrunna lokaler som man i dag hittar nazistklotter på. Han lyssnar på och ifrågasätter motiven som förs fram av personer som hyllar mordbränderna. Såväl nazister som ”vanliga arbetare”.

En av männen berättar utförligt varför han anser att det är en bra idé att låta muslimer brinna inne. Josefssons invändning att han därmed är precis så ociviliserad som han anklagar muslimer för att vara, verkar inte nå fram. ”Vi är inte rasister”, svarar han efter att ha förklarat varför han är beredd att stoppa politikernas invandringsbeslut – till vilket pris som helst.

Med tanke på att programmet ägnas åt att undersöka dessa brott blir Janne Josefssons slutord väldigt märkliga: ”Den kanske mest centrala frågan återstår: Har någon sett en trovärdig plan om hur flykting- och integrationspolitiken ska lyckas och bli väl mottagen och framgångsrik i vårt land?”

Hur kan det vara viktigast i sammanhanget? Hela programmet handlar om hur kriminella bränner skattemedel och riskerar andras liv. Den centrala frågan måste väl ändå vara hur det ska stoppas?

Det är ungefär som om Josefsson efter att ha gjort en granskning av upplopp i förorter, där kriminella ungdomar förklarat att de är ointresserade av att arbeta och varför de tuttar på grannarnas bilar, skulle avsluta med: ”Så den centrala frågan kvarstår: finns ens en plan för hur vi ska lösa ungdomsarbetslösheten?”

Det finns ingen anledning att relativisera brott på det sättet. Frustrerade män som tar lagen i egna händer när de inte får som de vill ska aldrig få diktera villkoren. Oavsett om de kastar sten i en förort eller tänder eld på ett asylboende.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.