Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Karlsson skördar det Åkesson sått

Medan andra har varit fullt upptagna med att diskutera hur Sverige­demokraterna bäst ska stoppas har partiet ångat på. Organiserat sig, mobiliserat, vuxit. I senaste valet fick partiet 801 178 väljares förtroende, mer än det dubbla jämfört med när riksdagsspärren passerades 2010.

En stor del av framgången stavas Jimmie Åkesson. Med medvetna skiften i argumentation och retorik har det allra grövsta i politiken tonats ner, och det mest inhumana bytts ut. Allt för att inte skrämma bort väljare som partiet är i behov av för att kunna uppnå det egentliga och huvudsakliga målet: att strypa invandringen till Sverige.

Normaliseringen av bilden av partiet har varit Åkessons stora projekt. 2006 sa partiledaren till G-P att han inte förstod varför ”flyktingvänligt inställda” skulle vara intresserade av att vara med i partiet. I valrörelsen 2014 hävdade han plötsligt att SD var landets mest flyktingvänliga parti. Simsalabim. Så lättvindigt ändras populisters argument när mandat står på spel.

Med nolltolerans, påstått intresse för flyktingars väl och ve och förslag i andra frågor än invandring har han sett till att appellera till – eller inte stöta bort – en successivt större väljargrupp. Det är fler som känner sig bekväma med att ge sin röst till ett parti som klär sin nationalism i intellektuella och luddiga resonemang, än som tidigare – i ren paranoia.

Men då var då och nu är nu. När Åkesson i oktober sjukskrevs för utbrändhet visade det sig även innebära en avveckling av denna förskönande linje.

För om Åkesson under sina snart 10 år som partiledare har sått, hann ersättaren Mattias Karlsson knappt tillträda innan han började skörda. Karlsson tycks bedöma att partiet uppnått en kritisk massa, ett väljarunderlag tillräckligt stort för att lämna de försiktiga takterna bakom sig och övergå i direkt påverkan. I parlamentariskt sabotage.

Karlsson påstod när han tillträdde att det var motvilligt. Men när samme man i samband med budgetomröstningen stod direktsänd i alla mediekanaler och med sin domedagsretorik missionerade ut sitt projekt ”dra i handbromsen före stupet”, hade han svårt att dölja sin förtjusning.

På tisdagen kom beskedet att Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs ytterligare. Frågan är om han någonsin kommer tillbaka till partiledarposten.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.