Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Moderaterna gör sig redo att ta över

När frustrationen är stor blir tanken kort. Moderaterna verkar nu byta kurs.

Moderata ungdomsförbundet meddelade i veckan att man delar Ebba Busch Thors (KD) ambitioner: man vill att Alliansen ska lägga en gemensam budget.

Resonemanget är kluvet: å ena sidan är förhoppningen att SD hjälper till att fälla regeringen, å andra sidan låtsas man inte om SD:s roll.

”Hur andra partier väljer att agera är deras ansvar”, skriver Muf:s Rasmus Törnblom (DI 12/1). Samtidigt framhåller han att Alliansen har större stöd för sin politik i riksdagen än regeringen – en matematik som bara går ihop med SD inräknat.

Just detta poängterar också Bodil Sidén, som valde att lämna sin plats som andra vice ordförande efter beskedet (DI 13/1): ”Det innebär i klartext att både ta makten med hjälp av, och regera med stöd av, Sverigedemokraterna.”

Törnblom är inte ensam. Flera länsförbund visade omedelbart stöd för idén. Även Ulf Kristersson, ekonomisk- politisk talesperson för M, antydde mellan måndagens rader i Dagens Industri att han är redo att lämna gamla löften.

 

Återigen ger man Jimmie Åkesson makten att fälla en regering.

 

Väljer regeringen att fortsätta driva rödgrön politik lovar M att göra ”allt vi kan för att bekämpa den politiken”, meddelade han. Underförstått: även om det kräver Sverigedemokraternas stöd.

Oavsett hur man ser på u-svängen återstår de praktiska frågorna.

SD-ledningen gav efter valet beskedet att den planerar att fälla alla budgetar som inte dansar efter partiets pipa. Alltså: Antingen skulle en gemensam Alliansbudget fällas av SD och då är vi tillbaka på ruta ett. Eller så väljer Åkesson av något skäl att släppa igenom den. Den här gången.

Skulle det då innebära en stor borgerlig framgång? Som mest ett år. För vid nästa budget upprepas proceduren: återigen är SD skillnaden mellan stabilitet och kaos, återigen ger man Åkesson makten att fälla en regering.

Denna väg har Moderaterna tidigare beskrivit som otänkbar. Men det var innan maktabstinensen kickade in.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.