Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: SD är för PK för de egna leden

Give them hell. Det var orden Jimmie Åkesson skickade till sin partisekreterare när budgetstormen ven som värst, berättade han i fredagens ”Skavlan”.

Samma tre ord tycks styra ungdomsförbundets inställning. Med lika upproriska ögon som Åkesson ser på övriga partier ser SDU på partiledaren och hans förtrogna: ett maktfullkomligt politiskt korrekt etablissemang.

Om majoriteten ”fortsätter ignorera” minoriteten kommer de att ”få ett helsike”, förklarar Åkesson. SDU tycks resonera likadant. När partiledaren blev sjukskriven dansade ungdomsförbundet in i Stadshuset. För en månad sedan tog William Hahne, vice ordförande i SDU, under kuppliknande förhållanden över ordförandeklubban i Stockholmsdistriktet.

Med Åkesson vid rodret har strategin varit konsekvent: rensa bort det som skrämmer väljarna mest. Sminka över det fulaste, säg adjö till de personer som inte kan hålla sina åsikter borta från mikrofoner och mobilinspelningar. Stryk nationalism ur de ideologiska dokumenten och mjuka upp budskapet genom att då och då slänga in populistiska löften till pensionärer. Alla vet ändå vad partiet egentligen bryr sig om.

Hahne är tydlig med att denna politiskt korrekta sverigedemokratism inte är något för honom: ”Jag står upp för det jag tror på, det jag tycker är rätt och fel. Sedan om det överensstämmer med partiledningen, det tar inte jag hänsyn till.” Därmed är också striden som hållits nere under flera år uppe till allmän beskådan igen.

Den SDU-ledda falangen dansar dock inte ostört. Hahne har sedan han vann ordförandestriden inte fått tillgång till vare sig bankkonton, mejl eller nycklar, skriver han på sin Facebooksida. Anledningen – att han är föremål för ett uteslutningsärende efter att ha använt en medlemslista på ett felaktigt sätt – hävdar han är ett svepskäl för ledningen att göra sig av med honom.

Nästa vecka kommer Jimmie Åkesson tillbaka från sjukskrivningen, och striden kan tänkas sluta på två sätt. Antingen fortsätter partiet att förpacka sitt främlingsfientliga budskap i nolltolerans och socialkonservatism och gå hem i stugorna. Eller så får den utmanande gruppen gehör för sin mer explicita och hårdföra nationalistlinje. Frågan är vad som är farligast för Sverige.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.