Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: SD-väljare ska inte tillåtas styra M

Fredrik Reinfeldt har varit mycket tydlig med sin hållning gällande invandring. Det var också hans väljare. 338.249 personer övergav i september det nymoderata skeppet. Många av dem gav Åkesson sin röst.

En opinionsundersökning som presenterades av Adam Cwejman, Timbro, och Peter Santesson, Demoskop, på DN Debatt i tisdags visar att ”det är tidigare moderatväljare som utgör stommen i SD:s nya väljarbas”. De visar även att ”nettoflödet till SD var större från M än alla andra partier sammantaget”.

I samma artikel ställs frågan om Moderaternas framtida inriktning: ”Kan man, och vill man ens, locka tillbaka de väljare som i senaste valet gick till SD?”

Bakom frågetecknet ryms en diskussion som är större än både migrationspolitiken, M och SD, och som handlar om vad vi anser är demokratiskt valda partiers uppgift.

Är det att lyssna på väljarnas önskemål och se till att de blir verklighet? Delvis. Att få makt? I någon mån. Men det handlar också om att med ideologisk kompass ge svar på de sakpolitiska frågor som just nu är aktuella.

Det är en konst att uppmärksamma att saker uppmärksammas för mycket. Men med det sagt: I stället för att diskutera partiernas agerande i relation till Sverigedemokraterna borde diskussionen ta avstamp i de problem i samhället som behöver lösas.

För Moderaternas del kan det betyda att man kommer fram till att invandringen ska minska eller öka. Men inte för att det är strategiskt i relation till Åkessons garde, utan för att det – sett med nymoderata ögon – är det rätta att göra givet situationen.

För anpassning är inte lösningen, och det gäller i båda riktningar. Att inte förändra invandringspolitiken av rädsla att sammankopplas med Sverigedemokraterna är lika problematiskt som att göra det bara för att glida med på Åkessons opinionsframgång. I båda fallen tillåts ett annat parti sätta agendan på bekostnad av den egna övertygelsen.

Utmaningen för kommande moderatledare är något så självklart som att skapa en politik som partiet självt tror på. Kanske lockar det SD-väljare. Kanske inte. Men det är inte frågan.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.