Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Staten sviker i utsatta områden

Tidigare i veckan pekade polisen i en ny rapport ut Botkyrka som ett av landets 15 mest utsatta områden. Att myndigheterna nu planerar att lämna orten är ett enormt svek, skriver Amanda Björkman.

I Tensta, en av de förorter som polisen i en ny rapport pekar ut som landets 15 mest utsatta, vandaliserades en ambulans förra helgen medan personalen var i en lägenhet med patienten. Den här gången var läget för den sjuke tack och lov inte akut.

I Botkyrka, som finns med på samma lista, planerar nu Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten att flytta. Man söker lämpligare lokaler, enligt områdeschefen. I interna dokument uppges ansvariga på Försäkringskassan ha hänvisat till att ”området är otryggt”, att hot är ett problem, liksom ”kostnader för väktare” (DN 10/2).

Det finns ingen anledning att ifrågasätta att situationen är tuff. Poliser uppger att till och med de själva tvekar inför insatser i området. De kriminellas inflytande kan göra livet svårt för många, från pizzabagare till skolpersonal. De som kommer i de kriminellas väg riskerar att utsättas för trakasserier och hot. Ibland också våld.

Allvaret ska inte underskattas. När ambulans, försäkringskassa och polis tvekar att utföra sina uppdrag måste samhället gå till motoffensiv. Stötta de boende. Visa att det är kriminalitet som straffar sig – inte att få en hjärtinfarkt på fel hemadress, eller att utsättas för brott på fel ort. Av polisens rapport om utsatta förorter framgår att det är svårt att få människor att vittna och medverka i utredningar. De tycks göra bedömningen att sannolikheten är större att själv råka illa ut än att polisens arbete leder till gripande och dom.

Det är svårt att bryta den negativa trenden. Men att förstärka den är desto lättare; att flytta myndigheterna – ”den enda kontakten vi har med det svenska samhället”, enligt en kvinna som DN pratat med – borde därför inte vara ett alternativ.

Om Försäkringskassan behöver en större lokal får man skaffa det. Om säkerheten för myndigheternas anställda inte kan garanteras måste mer resurser läggas på väktare. Om språkförbistring gör att ärenden tar längre tid och förstärker redan långt ringlande köer får fler anställas. Det handlar om att prioritera.

När polisen varnar för att parallellsamhällen växer fram, när rättsstaten inte når in på landets alla innergårdar och när befolkningen upplever att det är kriminella som sätter reglerna, måste staten och dess myndigheter stiga fram. Flytta in, inte ut.

Att lämna förorten nu vore ett stort svek mot Botkyrkaborna.​

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.