Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Amanda Björkman: Tappet till SD är inte problemet

Om partierna inte är tillräckligt alerta för att hantera samhällsproblem när de dyker upp, så kanske de vaknar till om man påminner om att deras väljare lämnar dem för att de inte gör sitt jobb tillräckligt bra.

Så tycks nu många opinionsbildare resonera.

”Andra partier bör locka över SD:s väljare” manar PM Nilsson på i Dagens Industri på tisdagen. ”Vinn tillbaka SD-väljarna i tid” skriver Ann-Charlotte Marteus i Expressen. I Svenska Dagbladet påpekar Thomas Gür detsamma, och avslutar med att varken Socialdemokraterna eller ”motståndarna på andra sidan blockgränsen” verkar ha ”beredskapsplaner för att stoppa blödningen till SD”.

Ständigt denna blödning.

SD:s opinionsframgångar är ett obestridligt faktum. I senaste SCB-mätningen uppger 14,4 procent att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Och att partiets växande stöd fungerar som en påminnelse för andra partier att öka reformtakten är alldeles utmärkt.

Men nu ser vi debatten förskjutas ytterligare ett steg: Åkessons opinionsframgångar förs rent av fram som skäl för övriga partier att byta riktning på sin politik.

Det är en olycklig och ideologiskt fattig logik att bygga politik på. För det är inte ”blödningen till Sverigedemokraterna” vi ska oroa oss över. Det är själva såret: det faktum att det finns samhällsproblem som behöver lösas och som väljarna inte uppfattar har hanterats tillräckligt bra. Först om man tar itu med det som inte fungerar finns det en möjlighet till läkning.

Problemet är dessutom större än skevt fokus, det kan också leda till fel slutsatser. Att formulera problemet i termer av SD:s väljarstöd gör att lösningarna blir andra än om man står fast vid att de centrala utmaningarna är bostadsbrist, segregation och fulla asylboenden.

Behovet av reformer är akut. Men det har inte med Sverigedemokraterna att göra, utan att det flyr rekordmånga till Sverige. I och med det har det uppstått problem som det är partiernas ansvar att lösa.

Dock inte med politik de själva inte tror på.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.