Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Alliansen tar nästa steg mot nyval

Foto: Lotta Härdelin

Om vi blir störst när de sista rösterna är räknade regerar vi. Om vi blir minst regerar vi också. Det förklarar Alliansen på DN Debatt och bjuder in Socialdemokraterna att stötta dem i denna svåra tid. Därmed kan vi konstatera att charaden fortsätter.  

Socialdemokraterna har också plötsligt, som ett svar på kritiken om en arrogans som kväver samarbetspartner, börjat tala om sin ödmjukhet inför en komplicerad situation. Men i sak är man förstås inte redo att ändra någonting: det största partiet ska fortfarande bjuda in de mindre för att självt regera vidare.

Mellan orden sipprar PO Enquist Strindberginspirerade motto fram: ”Min ödmjukhet är den största i landet.”

Det slutgiltiga valresultatet vet vi först på fredag. Men det har inte hindrat partierna från att förklara vad som händer nu – vilket visar precis hur låsta de är vid sina förhandsbud. De inövade fraserna byts inte ut på grund av något så simpelt som ett valresultat.

Partierna har uppenbarligen höga tankar om väljarnas tålamod.

Vänsterpartiet pratar drömskt om att fortsätta som i dag, trots att en sådan regering skulle fällas på en kvart. S överger inte tanken på att de – sin stora ödmjukhet till trots – aldrig kommer att släppa fram någon annan än sig själva. Trots att det betyder att SD kan få inflytande.

”Utslaget i valet måste också få utslag i regeringsbildningen”, förklarar Anders Ygeman (S). För oss andra betyder det helt nya uppgörelser. På socialdemokratiska betyder det att Stefan Löfven självklart ska fortsätta regera.

Moderaterna, som förlorat flest röster av alla partier, låter sig inte nedslås: ”S gör sitt sämsta val på över 100 år. Nu måste Löfven ta sitt ansvar och lämna in regeringens avskedsansökan”, förklarade Johan Forssell (M) myndigt efter valnatten.

Partierna har uppenbarligen höga tankar om väljarnas tålamod. Om det fortsätter så här har vi snart ett nyval.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.