Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Även barnfamiljers kontrakt måste kunna sägas upp

Foto: Paul Hansen
Foto: Paul Hansen

Självgodhet kan ha visst underhållningsvärde. När det var dags för Karl-Petter Thorwaldsson att första maj-tala i Sundbyberg sparade han inte på lovorden till den egna rörelsen.

”Det är socialdemokraterna som har byggt den här vackra staden”, förklarade LO-ledaren och hänvisade till alla år med S-styre. Men de goda tiderna är över, dundrade han, ”för ett och ett halvt år sedan tog borgerligheten över – och nu ser vi effekterna”.

Beviset: ”Nu börjar de vräka barnfamiljer!” Det är alltid så de agerar, förklarade han. Dessa hänsynslösa borgare som bara vill göra människors liv till en pina.

Det är inte bara karikatyrerna av den illvilliga högern och frälsarvänstern som är fåniga. Det är också det uppskruvade exempel som Thorwaldsson använder för att fullfölja sin retorik.

För att leda i bevis att borgare kastar ut barn på gatan hänvisar han till en artikel i DN förra veckan. Och i den framgår mycket riktigt att flera familjer kommer att behöva flytta från sina lägenheter.

Vad är Thorwaldssons slutsats? Att barnfamiljer aldrig ska behöva lämna en bostad de själva uppskattar?

Men den som läser artikeln kan också konstatera att anledningen till flytten är att familjerna har haft korttidskontrakt som nu löper ut. Att avtalet kommer att sägas upp har alltså varit själva premissen för kontraktet.

Att inte veta var man ska bo om några veckor är en stress som många stockholmare har prövat på, och Blocket-jakten på andrahandskontrakt blir inte lättare när man har fyra barn, förklarar en av mammorna som nu måste flytta. Bostadssituationen är usel. Det borde inte vara någon nyhet för partiet som tycker att det har byggt det här landet.

Men vad är alternativet i det här fallet? Vad är Thorwaldssons slutsats? Att barnfamiljer aldrig ska behöva lämna en bostad de själva uppskattar?

Konsekvensen av en sådan ordning är inte svår att förstå: familjerna skulle inte behöva oroa sig över att lämna några boenden i framtiden, för de skulle aldrig ens få något. För vem väljer en hyresgäst som det inte under några omständigheter går att säga upp?

Men det är klart. Detaljen om att kontrakten har löpt ut gör sig förstås inte lika bra i ett första maj-tal. Eller i den socialdemokratiska självbilden, för den delen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.