Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Även journalister behöver försvara expertrollen

Människor är trötta på experter, sa Michael Gove inför Brexitomröstningen. Och han är inte den enda personen som utan ironi har gjort sig till expert på andra människors känslor.

Med Brexit och Trump färskt i minnet fick Will McPhails teckning, först publicerad i The New Yorker, digitala vingar. På bilden syns en man som rest sig upp ur en flygplansstol och säger till de andra på flyget: ”De här självbelåtna piloterna har förlorat kontakten med vanliga passagerare som oss. Vem tycker att jag ska flyga planet?” Uppräckta händer viftar ivrigt, uppmuntrande, i kabinen. Expertis och sakkunskap står inte högt i kurs just nu.

Därför måste sakkunskapens roll också skyddas. Och inte bara mot de mest vulgära politiska påhoppen. Och inte bara mot politiker.

I Expressen har det de senaste dagarna pågått en debatt om SVT:s ”Kvinnorna på fröken Frimans tid", ett program om kvinnor som Anna Whitlock, Signe Bergman och Ann Margret Holmgren. Personer som förändrade Sverige, men som få känner till.

”Twitterkrig” kallar Ahlström kritiken – vilket kanske ändå får ses som det minst genuina av sätt att försöka förstå kritiken.

Med tanke på temat är det extra dystert att det framkommit att programmet till stora delar bygger på två forskares arbete – som trots det inte på något sätt lyfts fram. I stället för att nämna Josefin Rönnbäcks och Christina Florins forskning, ens i eftertexterna, förklarar i stället programledaren Kattis Ahlström att hon har grävt i arkiven. ”Så osynliggörs kvinnors arbete också hundra år efter den första vågens feminister”, sammanfattar Kjell Östberg sin skarpa kritik.

”Twitterkrig” kallar Ahlström kritiken – vilket kanske ändå får ses som det minst genuina av sätt att försöka förstå kritiken.

När experter nu alltmer aggressivt avfärdas av politiker och deras väljare som besserwissrar, vars analyser inte väger tyngre än någon annans, är det dags att inse att det krävs en motrörelse. Kunskapens roll måste värnas.

Om expertrollen ska kunna försvaras mot de angrepp av slagord som just nu är populära räcker det inte att göra motstånd mot de mest rabiata expertföraktarna. Försvaret måste i lika hög grad bygga på att framhålla och erkänna forskare och andra sakkunniga när de förtjänar det.

För om människor inte förstår när det är experternas bidrag som gjort skillnad, kommer allt fler så småningom att undra vad vi ska ha dem till.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.