Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Du är en del av problemet

Att ännu en man sköts precis innan inrikesministern reste till Malmö var en tillfällighet. Besöket för att diskutera hur staden ska bli tryggare var redan inbokat – och högaktuellt.

Väl på plats upprepade Anders Ygeman (S) många av de fraser som tillhör hans standardrepertoar när det kommer till den organiserade brottsligheten: han radade upp regeringens olika åtgärder med skärpta straff och förslag på lagändringar, talade om polisens resurser och framhöll betydelsen av att myndigheter och kommuner arbetar tillsammans.

Men sedan sa han något som man inte hör lika ofta: ”Du som medborgare har också ett ansvar.” Den som åker svarttaxi eller firar in helgen med en lina kokain eller två är också en del av den kriminella näringskedjan, poängterade han.

Det är intressant att ett så självklart påpekande kan framstå som smått radikalt i svensk politik. ”Anders Ygeman lägger ansvaret på medborgarna, i stället för på regeringen han själv sitter i”, skriver Anna Herdy, chefredaktör för Flamman. Och hon är inte ensam: röster från vänster till höger upprördes över ministerns budskap och menade att det var ett sätt att skylla ifrån sig.

Det är en bekväm tanke att samhällsutvecklingen enbart beror på vilka politiker vi har, att ett gott samhälle är ett samhälle med ansvarsfulla politiker som gör sitt jobb. Så är det inte. Det räcker inte. Vi kan lagstifta in absurdum, det spelar ingen roll om människor inte följer lagarna.

Om du göder den här branschen med pengar är du en del av problemet. Svårare än så är det inte.

Om människor kräver tillgång till välfärd, men inte är beredda att betala skatt går det inte ihop. Om människor sponsrar den grova brottsligheten och sedan beklagar sig över att polisen har svårt att komma tillrätta med kriminaliteten är hyckleriet ett faktum.

Även om de dödande skotten i kriminella uppgörelser inte ekar i ditt bostadsområde eller där du köpte drogerna, är du ändå en länk i näringskedjan. Dina vanor skapar risker för andra människor – som inte vill någonting annat än att leva i fred och slippa brottslighet.

Att inrikesministern bär ett tungt ansvar, inte minst för polisen som nu går på knäna i Malmö, är självklart. Men det betyder inte att du och jag saknar ansvar.

Om du göder den här branschen med pengar är du en del av problemet. Svårare än så är det inte.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.