Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

En fälld regering löser inte problemen

Lars Adaktusson.
Lars Adaktusson. Foto: Roger Turesson

Det verkar som att debattinlägg publiceras med fördröjning för tillfället. På News55:s sajt går exministern Lena Adelsohn Liljeroth till angrepp mot nymodigheten ”trasiga jeans”. Drygt ett decennium efter att modet slog igenom.

Och på DN Debatt verkar Lars Adaktussons (KD) upprördhet över att det inte längre är alliansen som sitter i regering ha dykt upp med åtminstone något års fördröjning. Sverige behöver en ny regering meddelar han. ”Nu.”

”Känslan hos många väljare när nära hälften av mandatperioden är till ända tycks vara att Sverige som nation är illa ute”, menar EU-parlamentarikern.

Nog känner många väljare tvivel. Men kan det möjligen ha att göra med att politiker i opposition beskriver ett haltande land på väg mot avgrunden, för att sedan efter att ha vunnit makten konstatera att det inte var fullt så farligt?

Och kan det möjligen ha att göra med att partierna fortsätter att tala och agera som om det bara fanns två block att ta hänsyn till?

Stefan Löfven (S) sa faktiskt att hans budget skulle röstas igenom, påpekar Adaktusson och radar upp flera röda löftesbrott. Och nog är det problematiskt att påstå sig erbjuda mer än vad som kan levereras.

Men det gäller även Adaktussons kristdemokrater. Att Löfven inte klarade av att få igenom budgeten berodde på att Sverigedemokraterna bröt mot praxis och fällde propositionen. Ett agerande som en alliansregering inte heller skulle vara immun mot.

Om Adaktusson är oroad över väljarnas besvikelse är det knappast en fälld regering – ersatt av en annan svag konstellation som då kan vänta sig att bli fälld på samma grunder – som är lösningen. En mer långsiktig plan krävs.

”I dag talar mycket för att alliansen kan bygga en regeringspolitik på bredare parlamentariskt underlag än de rödgröna”, insisterar Adaktusson. Men de senaste opinionsmätningarna visar någonting annat: det är jämnt mellan blocken. Åtminstone om man räknar in Kristdemokraterna – trots att partiet hamnar långt under riksdagsspärren.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.