Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Erdogans tentakler når svenska redaktioner

Erdogans censurambitioner når långt utanför Turkiets gränser. I helgen försökte turkiska ambassaden stoppa TV4 från att sända en dokumentär om folkmordet 1915, skriver Amanda Sokolnicki.

Att turkiska journalister lever farligt är ingen nyhet. Den senaste tiden har medieföretag konfiskerats, chefredaktörer fängslats och journalister pressats efter att ha publicerat nyheter som inte faller president Erdogan i smaken.

Men flyktingkrisen har gett Turkiet makt. Och med den har de turkiska censurambitionerna vidgats.

Efter att satirikern Jan Böhmermann i tysk tv gett åtskilliga exempel på vad man inte får säga om president Erdogan, rotade Turkiet fram en gammal paragraf. Enligt den kan en person som "förolämpar utländska statschefer" dömas till upp till fem års fängelse. Kränkningarna kommer, eftersom Angela Merkel har godkänt ärendet, att bli en fråga för rätten.

President Erdogan nöjer sig kort sagt inte med att kuva de egna medierna längre.

I helgen greps en kolumnist i nederländska Metro i sitt semesterhus i Turkiet för att ha förolämpat presidenten. Samtidigt rapporterade tyska Die Welt att Turkiet har försökt att få EU-kommissionen att dra in bidraget till Dresdens symfoniorkester.

Anledningen? En konsert där temat är folkmordet som skedde 1915 på armenier, syrianer/assyrier, kaldéer och pontiska greker – och som Turkiet fortfarande förnekar.

På söndagen meddelade också TV4 att turkiska ambassaden utövat påtryckningar för att stoppa en dokumentär om folkmordet. ”De uppmanar oss att ’tänka över vårt beslut’ att i kväll sända den tablålagda dokumentären 'Seyfo 1915 – Det assyriska folkmordet’”, berättar Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle, på kanalens blogg.

Att EU på grund av flyktingkrisen gjort sig beroende av Turkiet är olyckligt. Likaså är det dystert att dammiga tyska paragrafer kan användas i Turkiets nedtystande. Men när Erdogans anspråk gör sig påminda på svenska redaktioner finns bara ett svar: här har han ingenting att hämta.

Det var också TV4:s budskap. Dokumentären sändes som planerat på söndagen. Och för den som vill lära sig om vad Turkiet är så månt om att glömma, finns den att se på TV4 Play.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.