Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Amanda Sokolnicki: Guillou hånar judars oro

Jan Guillou.
Jan Guillou. Foto: Alexander Mahmoud

Judar som ljuger, driver kampanjer och förolämpar sitt eget land. Med sådant fyllde Jan Guillou sitt spaltutrymme i söndagens Aftonbladet.

Guillous konspiration går ut på att den rädsla judar just nu ger uttryck för i själva verket är en ”kampanj” med mål att framställa Sverige som ett antisemitiskt snarare än islamofobiskt land.

Han drar sig heller inte för att peka ut kampanjens ledare: Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, och Neos chefredaktör Paulina Neuding. Båda har nämligen vittnat om hur bekanta nu funderar på att packa väskorna.

"Mest sannolikt är förstås att (Silberstein och Neuding) bara ljuger, fast med gott uppsåt. Tanken på att den svenska judenheten börjat förbereda sig på flykt ur landet är inte bara hårresande. Den är en oerhörd förolämpning.”

Inte nog med att Guillou avfärdar genuin oro som lögner, alltså. Att tala om rädsla är, enligt Guillou, en form av förtal av det Sverige som under andra världskriget tog emot judar som flydde från Norge och Danmark.

Terrordåden i Paris och Köpenhamn är bara ytterligare bevis för hans egen tes. Människor har ju reagerat starkt efter att judar har mördats, förklarar han. Antisemitism är således inte något att orda om. I stället borde vi tala om islamofobi.

Guillou tycks otäckt oförmögen att se det i sammanhanget självklara: att en kamp för ett samhälle där judar inte behöver känna sig rädda inte är en strid mot muslimer eller för islamofobi. Den motsättningen finns bara i Guillous eget huvud.

I en tid när goda krafter behöver enas gör Guillou allt i sin makt för att ställa grupp mot grupp. Relativisera lidanden. Och det genom att hånskratta åt de judar som nu är rädda att skicka sina barn till en judisk skola eller till synagogan. De som i dag måste skyddas av ”stridsutrustade specialpoliser med särskilt häftiga tyska kulsprutepistoler”, som Guillou raljant uttrycker det.

Allt detta artikuleras bara dagar efter ett antisemitiskt terrordåd i vårt grannland, bara veckor efter att judar sköts till döds i Paris enbart för att de var judar.

Jan Guillou har passerat all anständighets gräns.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.