Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kommunal visar inte medlemmarna respekt

Kommunals ledning verkar inte dra sig för att använda medlemmarnas pengar till att förverkliga hobbyprojekt och semesterplaner, skriver Amanda Sokolnicki.

Visstidsträsket, som Kommunals ledning har kallat det, är enligt fackförbundet inte vilket problem som helst. ”Det har blivit tydligt för oss att nästan alla könsorättvisor i arbetslivet hänger ihop med kvinnors deltidsarbete och visstidsanställningar”, skrev förbundsordförande Annelie Nordström och avtalssekreterare Lenita Granlund 2014 (svt.se 21/11).

Ett halvår senare avslöjade SVT att också Kommunal använt sig av visstidsanställningar i stor omfattning.

Att Kommunals ord står långt ifrån förbundets handlingar är också det övergripande intrycket när Aftonbladet nu presenterar en omfattande granskning. Den visar att Annelie Nordström och andra i Kommunals ledning har semestrat med vänner och familj på förbundets konferensanläggning på ön Marholmen utan att stå för notan.

Detta kompletteras med det smått absurda avslöjandet att en porrstjärna har uppträtt på den lyxrestaurang som Kommunal driver genom ett handelsbolag. Krog- och konferensverksamheten har hittills gått back med 320 miljoner kronor.

Det där med att hålla sig till kärnverksamheten tycks helt enkelt inte vara något för Kommunal. Facket erbjuder allt från försäljning av eget vin till inspelningar av pilotavsnitt till matprogram. Ledningen verkar inte dra sig för att använda sina medlemmars pengar till att förverkliga hobbyprojekt och semesterplaner.

Det är upprörande när företagsledare låter bolaget betala privata utgifter. Men när Kommunal, vars uppdrag är att företräda lågavlönades intressen och som driver opinion kring detta, inte har större respekt för medlemmarnas pengar blir det ändå värre.

Skadan är inte bara ekonomisk – varför ska andra vid avtalsrörelsens förhandlingsbord ta medlemmarnas intressen på allvar när inte ens Kommunals ledning gör det?

Det är knappast ”bristande rutiner”, som på onsdagen framfördes som förklaring, som är problemet. Det är omdömet.

Tredje vice ordföranden och kassören Anders Bergström meddelade på torsdagen att han avgår. Ordföranden Annelie Nordström håller däremot ansvaret ifrån sig. Eftersom hon och andra i ledningen verkar planera att behålla sina uppdrag har jag en idé: I stället för att använda pengarna till att spela in matprogram borde man kanske hålla sig till det man kan i fortsättningen. Realityprogrammet ”Fackpamparna” skulle kunna bli en publikhit.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.