Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Löfvens principlöshet kommer att straffa sig i framtiden

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att socialdemokrater inte kan se in i framtiden kan man väl förlåta. Men borde de inte åtminstone kunna tänka på framtiden? Om inte annat för att undvika pinsamheter.

Då hade partiet insett att det var en dålig idé att utmåla Reinfeldts regering 2010–2014 som ”historiskt svag”. Då hade man insett att hans stöd på mer än 49 procent skulle se lika stabilt ut som en fackpamp på en poolkant bredvid Stefan Löfvens lättviktiga regering åren som följde. 

Om framtiden hade varit en del av analysen hade inte Magdalena Andersson triumferande sagt att ”det är tyvärr inte oppositionens uppgift att lotsa igenom budgetar” när hon saboterade riksdagens praxis – bara ett år innan hennes egen budget fälldes så det small. 

Om framtiden varit en del av kalkylen hade inte justitieminister Morgan Johansson berömt rikspolischefen när han fick för sig att ta avstånd från enskilda partier.

De hade inte behövt låtsas som att Sverige höll på att gå sönder. Och Stefan Löfven hade sluppit förklara att hans Europa inte byggde några murar bara dagar innan han började bygga en egen. 

Om framtiden hade varit en del av kalkylen hade inte justitieminister Morgan Johansson berömt rikspolischefen när han fick för sig att ta avstånd från enskilda partier. ”Det är bra när statstjänstemän markerar”, sa ministern då, utan att besväras av att han där och då skapade en farlig princip. Ett partipolitiskt polisväsende skulle kunna bli obehagligt, även för socialdemokrater. Men då måste man tänka längre än maktinnehavet räcker.

Då hade kanske Socialdemokraterna till och med låtit bli att kuva sin partner. Dels eftersom S hade gynnats av miljöpartister i mer livaktig form, dels för att man inte hade skrämt i väg andra partier från att sätta sig i samma position.

Men S har inte lärt sig någonting den här mandatperioden. Det stod klart när Stefan Löfven förra veckan stod för det största övertrampet av dem alla: han förklarade att en blocköverskridande regering (som han ju bett om) skulle vara ”odemokratisk”. Ja, om han var tvungen att stötta allianspartierna i stället för tvärtom, alltså. 

Där har vi nivån nu.

Man skulle kunna invända mot principlösheten, som ju egentligen handlar om att den högsta principen är makten. Men frågan är om det inte är ännu mer irriterande att man inte ens lyckas med den.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.