Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/amanda-sokolnicki-regeringen-exporterar-arbetslinjen-till-syrien/

LEDARE

Amanda Sokolnicki: Regeringen exporterar arbetslinjen – till Syrien

Mat, mat, mat. Och hälso- och sjukvård. Det är vad som behövs i Syrien just nu, berättar Malena Rembe, representant för svenska Röda korset i Mellanöstern ("P1-morgon" 13/9).

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Läget i Syrien är hopplöst, även om den utlovade vapenvilan kan innebära en efterlängtad andhämtning – både för civilbefolkningen och hjälporganisationerna. Samtidigt som konvojerna på tisdagen förbereddes för att ta sig in till den nödställda befolkningen konstaterades att fler än 13 miljoner syrier behöver humanitär hjälp för att överleva.

Det kommer en punkt när den goda viljan inte längre går att skilja från den svenska självgodheten.

Det mest basala, mat och vatten, är också delvis vad det svenska humanitära biståndet används till. Men Sveriges regering nöjer sig inte med det. Den vill även skicka med en liten bit av arbetslinjen.

På Sidas hemsida meddelas hur det ska ske. Sex organisationer kommer att ta del av en biståndssatsning på 150 miljoner kronor, vilken ska fungera som stöd för att ”hitta möjligheter till jobb”. Kvinnor och funktionshindrade ska prioriteras.

Det är svårare att bli upprörd över pengar som används med goda avsikter. Kanske är det också därför som svenskt miljardbistånd har kunnat hanteras så slarvigt under så lång tid.
Men det kommer en punkt när den goda viljan inte längre går att skilja från den svenska självgodheten.

Flyktingkrisen saboterade på många sätt den svenska självbilden. Den som handlar om solidaritet och att vilja göra gott, att ligga i framkant när vår nästa behöver oss.
Och kanske går det att se regeringens beslut som ett försök att badda just såren i självbilden.

Att man önskar att läget i Syrien var ett annat är naturligt. Men det finns ingen anledning att fördela pengar efter önsketänkande.

Människor svälter. Att då rida in på höga biståndshästar och tala om möjligheter till arbete när bomberna viner säger mer om hur Sverige vill uppfattas än vad som kan åstadkommas.

I grund och botten är frågan vad syftet är med pengarna. Att laga den krackelerade självbilden eller att hjälpa människor i Syrien?