Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Så här intolerant är Feministiskt initiativ

Foto: Elis Hoffman
Foto: Elis Hoffman

Paolo Roberto blev hans fall. Abdirahman Mohammed Ahmed är inte längre sekreterare för Gudrun Schymans ungdomsförbund Unga feminister.

Han skrev nämligen en text där han påpekar att det finns viktigare frågor att uppröras över än ett taffligt skämt av Paolo Roberto på Instagram: ”Sverige står inför stora problem när det gäller kvinnors säkerhet… I stället för att fokusera på dessa verkliga problem väljer nu media och framstående kulturpersoner att rasa kring ett bröstskämt.”

Mer än så behövdes inte. Efter att texten publicerats meddelade styrelsen att artikeln skulle dras tillbaka, annars var inte Ahmed längre välkommen. Han vägrade.

Historien är intressant eftersom den säger mycket om ett parti som ser sig som toleransens väktare i Sverige.

På ungdomsförbundets hemsida går att läsa att det vill "föra samman många olika feministiska inriktningar”. ”Unga Feminister ser värdet i att alla inte alltid måste vara överens. Vi tycker att diskussion och konstruktiv kritik är utvecklande. Det är genom debatt och diskussion som en organisation växer och utvecklas.”

Tolerans handlar inte om att generöst låta andra bekräfta att den egna åsikten är sann.

Det låter onekligen vidsynt. Även Feministiskt initiativ gör ofta det. Men mellan självbild och handling ryms en rosa ocean. Tolerans handlar inte om att generöst låta andra bekräfta att den egna åsikten är sann.

Fis förhållande till sin egen dogmatiska tolkning av feminism kan beskrivas med Hans Roslings ord från en känd intervju: "Det finns inget att diskutera. Jag har rätt och du har fel." Tyck fel sak om ett skämt, och du slängs ut i kylan.

Kanske blir detta nästa riksdagsparti. Vid förra valet var det bara Sverigedemokraterna som växte mer. 3,1 procent och kommunala mandat blev resultatet, och dessförinnan en plats i EU-parlamentet. Men förhoppningsvis är Paolo Roberto-historien en bra påminnelse till den feminist som tvekar i sitt partival: det finns bättre alternativ till Fi.

Gudrun Schymans politik handlar om betydligt mer än kvinnors rättigheter. Den grundar sig på en i många fall extrem form av feminism som av andra kräver en tolerans den själv inte uppvisar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.