Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Samvetet inget skäl att neka abort

Nyvald.
Nyvald. Foto: Beatrice Lundborg

Det finns många sätt att driva på i en politisk riktning. Om man inte har mandat att förändra det man önskar i dess helhet kan man alltid nagga i kanterna för att påminna om sitt budskap. Det är så vi ska förstå Kristdemokraternas skifte från att tala om aborträtten till att betona rätten till samvetsfrihet.

Det återkommande exemplet i den här frågan har blivit den barnmorska som förra hösten skapade stort rabalder när hon inte ville utföra aborter, men ändå tyckte att arbetsgivaren skulle anställa henne. Detta trots att det är svårt att jobba vid en kvinnoklinik vid ett mindre sjukhus och helt undgå abortvård.

Ett av Ebba Busch Thors första besked som partiledare är att hon kommer att driva barnmorskans linje.

Det är inte oväntat, men olyckligt. Istället för att bli kränkt över arbetsuppgifter som tillhör tjänsten, borde abortmotståndaren välja ett annat jobb.

Men att samvetsfrihet inte borde tillämpas i det här fallet betyder inte att det saknas tillfällen när det är aktuellt.

Föreställ dig till exempel att aktiv dödshjälp införs i Sverige i dag. Precis som abort är det en fråga med svåra medicinska och moraliska implikationer. Precis som vid aborter landar lagstiftningen i slutändan på vårdpersonalens arbetsbänk och samvete.

Så långt lika.

Den stora skillnaden är att vårdpersonalen i ena fallet skulle få nya arbetsuppgifter från en dag till en annan. Till jobbet hör plötsligt att aktivt medverka till att förkorta någons liv, något som inte var känt när personalen utbildade sig och sökte sig till arbetsplatsen. Abortlagen däremot gäller sedan 70-talet.

Premisserna för att fatta beslut om sin egen inblandning blir därför helt andra. Det gör att en samvetsklausul skulle vara rimlig för dödshjälp, men inte aborter.

Däremot skulle inte vårdpersonal kunna söka jobb på en dödshjälpklinik i Zürich och sedan vägra att genomföra ingreppet med hänvisning till sitt samvete. En sådan jobbansökan vore – precis som samvetsfrihetsdiskussionen om aborter just nu – bara ett löjligt sätt att försöka göra en politisk poäng.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.