Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Skyttedals vapen visar på KD:s hyckleri

Flera generationer kristdemokrater.
Flera generationer kristdemokrater. Foto: Lotta Härdelin

 

Det går inte ihop.

Sara Skyttedal (KD) är misstänkt för vapenbrott efter att ha stoppats med vad som klassas som pepparsprej i Danmark, men är lagligt i Sverige. 

Det är inte konstigt att kvinnor, i synnerhet exponerade politiker, tar till lagliga sätt att skydda sig på.

Det som skaver är något annat. För när Skyttedal själv presenterar nyheten om det misstänkta brottet är det (så klart) med ett eget pr-grepp: ett fotografi där hon står leende med fingret på avtryckaren till en revolver med en pipa lika lång som hennes arm.

När en kristdemokrat gör det är det på lek, eller åtminstone harmlöst. När någon annan gör det är det däremot avskyvärt. 

Det är som att dagens KD inte är emot fenomen i sig – huruvida något är bra eller dåligt beror på vem som gör det.

För samtidigt som Sara Skyttedal poserar och förklarar att Danmark ”måste jobba på sin 2nd amendment-lagstiftning” bedriver Kristdemokraterna just nu en kampanj där en av huvudfrågorna är just trygghet. 

Fokus är inte minst på de utsatta områden där skjutningar numera är så frekventa att kriminella inte går ut utan skyddsväst och romantiseringen av vapen är en självklar del av den ”rekryteringspropaganda” som Ebba Busch Thor brukar angripa så hårt. 

Hade en ung man från en förort publicerat en bild med samma revolver hade det varit oacceptabelt, ett tecken på hur normer i samhället förfaller och att Ebba Busch Thors många åtgärder riktade mot landets utsatta områden behövs. Oavsett vem han är i övrigt.

Det är som att dagens KD inte är emot fenomen i sig – huruvida något är bra eller dåligt beror på vem som gör det. Oavsett om det handlar om att posera med vapen eller att kalla sin församling till bön.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.