Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sluta låtsas att SD-samarbete är det enda demokratiska

Det parlamentariska läget är svårt. Men kan vi sluta låtsas som att SD-samarbete är den enda möjliga utvägen?

Debattörerna som kämpar för att rista in den bilden är just nu många. ”Jag är absolut ingen SD-anhängare men jag måste ändå ställa frågan till alla dessa offentliga gråterskor, lever vi på samma planet, delar vi samma verklighet? Vad är ert alternativ?” skriver Lotta Gröning i Expressen.

Hon beskriver SD som ostoppbart: om partiet inte får större inflytande av de andra partierna väntar mer missnöje, fler röster. En Trumpsituation.

Texten avslutas retoriskt med en upprepning: ”Så alla ni som förfasar er över att det demokratiskt valda SD ska få delta i politiken i riksdagen och till och med ta ansvar för allt de lovar, vad är ert alternativ?” Gröning är precis så slarvig i formuleringarna att varje läsare ska kunna läsa in vad de själva vill i hennes budskap. För vad är det hon säger – egentligen? Hon påstår alltså att SD inte får delta i politiken?

Att SD är en del av riksdagen sedan många år är ett faktum. Det innebär också att SD-röster påverkar politiken, ibland på avgörande sätt. Att låtsas som någonting annat är att lura väljarna att deras röst inte gett effekt i riksdagen.

Jag ska göra Gröning tjänsten att besvara frågan hon så ihärdigt upprepar. Alternativet till SD är blocköverskridande samarbete.

Vad vi ”offentliga gråterskor” ifrågasätter är inte att väljare ska få rösta på Jimmie Åkesson eller att rösten ska synas i riksdagen. Diskussionen handlar om huruvida det är lämpligt att bilda regering med, eller med stöd av SD.

Gröning och flera med henne vill gärna få det att framstå som odemokratiskt att partier inte vill bilda regering med Åkesson. Men det är en tolkning av demokrati som bara tycks gälla SD. För vem ropade att det var odemokratiskt när alliansen, sin minoritet till trots, inte bjöd in V i sitt regeringsunderlag? Ingen. Och varför? För att det är uppenbart att det saknas både politisk gemenskap och förtroende mellan parterna. Precis detsamma gäller nu SD.

Man kan också fråga sig hur Grönings alternativ egentligen ser ut, som hon nu framhåller som så självklart. Att alla partier, från hennes socialdemokrater till M, ska vara beredda att göra sig beroende av SD, ett parti som har lovat att fälla alla regeringar som inte gör precis vad det vill? Är det ansvarsfullt? Det, om något, vore att styra ut på en motorväg mot missnöje och regeringskriser.

Slutligen ska jag göra Gröning tjänsten att besvara frågan hon så ihärdigt upprepar. Alternativet till SD är blocköverskridande samarbete.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.