Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Anonymitet: Hatet är inte vars och ens ensak

Signerat – Susanna Birgersson.

Expressens dag två-uppföljning på avslöjandet att SD-politiker öser ur sig rasistisk dynga på nätet, var ganska oväntad. Privatpersoner som gjort samma sak hängdes ut med namn och bild.

Oj, tänker man, var det så bra? Att döma av Twitter (i brist på bättre ögonblicksmått) finner många, gärna med åsikter till höger om mitten, att detta är klandervärt. Argumenten handlar om yttrandefrihet, rätten att vara anonym och vådan av åsiktsregistrering.

Jag håller inte alls med. Expressen har dragit rätt slutsatser om den verklighet där nätet kommit att bli en oupplöslig del av offentligheten.

Först: Vad har Expressen inte gjort? Den har inte publicerat privat kommunikation mellan personer. Den har inte hängt ut personer som vid något enstaka tillfälle, kanske på fyllan, råkat häva ur sig en eller annan dumhet. Expressen har inte exponerat privatpersoner som helt enkelt uttrycker en avvikande uppfattning om invandringspolitiken.

Tidningen berättar om människor som anonymt skrivit en större mängd kommentarer till inlägg på sajterna Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Kommentarer som är fyllda av rasistiska tillmälen, grovt nedsättande beskrivningar av minoriteter och förtäckta uppmaningar till våld.

Men ändå, de utpekade är inte folkvalda och kommentarerna är inte av brottslig karaktär (av Expressens urval att döma). Ska en tidning dra privatpersoner till skampålen på det här sättet?

Ja. Allmänintresset (något annat än skvallerintresset) är stort. Tänk om det satt folk på kaféer och parkbänkar som med masker för ansiktet dag efter dag basunerade ut sitt förakt för romer, muslimer, afrikaner, homosexuella och politiker. Nog vore det en uppgift för medierna att berätta vilka dessa personer bakom maskerna var.

Jag tror inte för ett ögonblick att rasister blir mindre rasistiska av att exponeras under förödmjukande former, kanske med besvärliga följder i arbetsliv och sociala sammanhang. Men det är utmärkt att Expressen betraktar de högerextrema nätforumen som en del av offentligheten. Diskussionerna som förs där och som även spiller över i dags- och kvällstidningars kommentarsfält tillhör ett pågående politiskt samtal.

Bara för att jag sitter i mitt eget hem och framför min egen dator, är det som jag gör där inte nödvändigtvis av privat karaktär. Hatet som pumpas ut i det offentliga rummet är inte vars och ens ensak.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.