Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Antisemitism: Gammalt hat flyter upp igen

Det inlägg som Stefan Löfven (S) i lördags kväll lade upp på sin Facebooksida har debatterats och diskuterats flitigt under veckan. I det talade han om hur komplicerad Gazakonflikten är, och att båda sidor har ett ansvar att få stopp på stridigheterna. Uttalandet i sig var balanserat, men både forum och tidpunkt var något udda. Sociala medier på helgnätter är knappast seriösa debattplatser.

Statsministerkandidatens uppdatering genererade över tre tusen reaktioner. Av dessa innehöll så många antisemitiska åsikter att det socialdemokratiska kansliet inte klarade av att moderera flödet och inlägget togs snart bort från Facebook. Partiet har nu sagt att man ska lämna kommentarerna till polisen – många av dem lär kvala in som brott mot hetslagstiftningen.

När det rör sig i Gaza brukar nazister och likasinnade passa på att mer hämningslöst ge uttryck för sin antisemitism. Varken extremhögern, rasistiska palestinasupportrar eller den Israelfientliga delen av vänstern klarar av att skilja på saklig kritik av staten Israels utrikespolitik och hets mot den judiska minoriteten.

Att antisemitismen i diskussionen om Israel och Palestinakonflikten ständigt återkommer mildrar inte chocken från läsningen av de extremt hatiska kommentarerna. Svenska kommittén mot antisemitism publicerade på sin blogg ett antal skärmdumpar med 50 av inläggen. Det ena är värre än det andra, och merparten av ett så grovt slag att de knappt kan återges. Det är inte fråga om mumlande ”jag är inte rasist men…” – fler än tio önskar sig en ny förintelse, medan andra drar upp slitna konspirationsteorier om ett judiskt världsherravälde med ondsinta planer.

Det är avskyvärt att människor har dessa idéer och åsikter, men det är användarnas oräddhet över att uttrycka dem – och antalet gillamarkeringar de får – som skakar en allra mest. På Facebook är man inte anonym utan skriver under med sitt namn, men det verkar snarare ha triggat än hämmat kommentatorerna.

”När ska världen sluta be om ursäkt för brotten mot judar?”, undrar en av Stefan Löfvens antisemitiska Facebookföljare. Frågan är snarare när brotten mot judar ska sluta.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.