Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Arbetslöshet: Uppläxning är ingen bra regeringspolitik

Signerat – Annika Ström Melin.

Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson blir ”förbaskad” när han ”hör hur arbetsmarknadsministern surrar”, förklarade han i en intervju i SvD häromdagen (12/4).

Upprördheten beror på att Hillevi Engström (M) upprepade gånger har kritiserat arbetsgivarna för att de inte tar tillräckligt ansvar för att minska ungdomsarbetslösheten.

Företagen ”måste ge unga som har slutat skolan utan godkända betyg en chans” och ta emot praktikanter och anställa fler, tycker Hillevi Engström. Och i fredags morse möttes de två i radions ”P1-morgon”.

Det är säkert riktigt att näringslivet kan och bör öppna fler dörrar för arbetslösa ungdomar. Men den som lyssnar på arbetsmarknadsministern begriper varför företagarna reagerar med ilska och trots.

Engström låter nämligen som en upprörd förälder. Hon verkar lika besviken på svenska företag som en mamma på sina alltför slöa barn: Skärp er, klipp håret och bidra till en god stämning i familjen!

Arbetsmarknadsministern tycker tydligen att regeringen som har ansträngt sig så, och som har gjort så mycket bra för företagen, kan förvänta sig mer. Man riktigt väntar på slutklämmen: Jag blir ledsen om ni inte anstränger er och tar ansvar, ni också!

Hon följer också ett olyckligt mönster: Finansminister Anders Borg skäller ut bankerna och Engström är besviken på företagen. Förhoppningen är antagligen att utspelen ska förstärka bilden av en regering som inte alls har ett särskilt öra för näringslivets behov, utan lyssnar på hela folket.

Det är en problematisk strategi. Alla inser att sysselsättning inte kommer från himlen, utan erbjuds i företag som drivs av rationellt tänkande människor av kött och blod.

Om regeringen vill minska arbetslösheten behövs det en politik som fungerar, inte uppläxningar av dem som förväntas erbjuda jobb.

Men i brist på konkreta förslag höjer arbetsmarknadsministern rösten och kräver skärpning, uppställning och familjelojalitet. Inte konstigt om företagarna knyter näven i fickan och smäller igen dörren som vilken tonåring som helst.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.