Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 18:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/ater-mot-monopolet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Åter mot monopolet.

Sveriges Televisions förra vd Christina Jutterström vill slå samman SVT och Sveriges Radio till ett enda företag. Syftet är att bli mer kostnadseffektiv. Resurser ska frigöras till programverksamheten (DN Debatt 11/2).

Det är lätt att förstå varför de två bolagen bör samarbeta om administration, IT och lokaler. Public service-tanken handlar inte om att använda flera data- eller ekonomisystem.

Men Christina Jutterström övertygar inte när hon argumenterar för en sammanslagning av redaktioner, särskilt inte på nyhetsområdet. I en tid då det blir allt svårare att finansiera kvalitetsjournalistik borde public service bidra till att öka mångfalden, inte minska den.

Om SVT:s nyheter slogs ihop med Ekot skulle det ofrånkomligen leda till färre perspektiv i etern. Radion skulle i praktiken inordnas under teven, och vi skulle ta ett steg tillbaka mot den gamla monopoltiden.

Mest negativa skulle konsekvenserna bli för svensk utrikesrapportering, som redan är anemisk.

Ekot har i dag 15 utrikeskorrespondenter, medan SVT endast har sex stycken. Det är lätt att föreställa sig vad som skulle inträffa vid en fusion.

Om man ska upphöra med "två medarbetaruppsättningar" - vilket Christina Jutterström föreslår - kommer antalet utlandsreportrar att minska. Och inte bara det. Om radions medarbetare ska göra inslag för både Ekot och Rapport kommer de knappast ha tid att som i dag medverka i SR:s övriga samhällsprogram.

Sammanslagningen riskerar alltså att få två förödande effekter. Dels minskar det totala antalet medarbetare i världen, dels utarmas framför allt P1:s utbud när korrespondenterna inte längre hinner arbeta för program som Studio Ett, Godmorgon världen och P1 morgon.

Det är en gåta att Sveriges Television med 3,8 miljarder kronor i årliga licensmedel inte håller sig med en ordentlig utrikesrapportering. Lösningen på SVT:s ekonomiska problem har aldrig varit att ta resurser från radion, vars korrespondentbudget inte är större än 27 miljoner. Lösningen är att prioritera bättre i den egna verksamheten.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.