Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Att stödja de förföljda är inte ett korståg

En formulering i Göran Rosenbergs kritiska Expressenartikel (14/8) om kampanjen Mitt kors lämnar mig ingen ro. Rosenberg skriver att mordet på den franske prästen Jacques Hamel: "skulle kunna ses som en attack också på 'den muslimska tron' och 'muslimska värden'".

Och det skulle det förstås. IS försöker hetsa fram religionskrig, man "skulle kunna" se det som en attack på lite allt möjligt, som det öppna samhället och demokratin.

Men det hindrar inte att mordet på Hamel var en attack mot kristendomen. Precis som varje månads dödande av hundratals kristna, de fängslade och förföljda, de förstörda kyrkorna, är det. De Jesustroende som i 60 länder förföljs för sin religion kan också ses som symptom på något helt annat, om man är på det humöret. Men det handlar om attacker mot kristna. (Siffrorna kommer från organisationen Open Doors.)

Göran Rosenberg är inte den ende kritikern av Mitt kors. Själva tanken att bära kors i solidaritet ses av flera som en aggressiv och exkluderande handling, en markering mot muslimer i allmänhet.

När någon vill visa solidaritet med kristna ska det omedelbart misstänkliggöras.

Jag har så svårt att se den typen av kritik riktas mot andra solidaritetsyttringar. Deltagande i kippavandringar, hijabupprop, Prideparaden, Black lives matter – allt detta betraktas av vettiga människor som legitima sätt att visa sympati för utsatta. Men när någon vill visa solidaritet med kristna ska det omedelbart misstänkliggöras, då "ställs grupper mot varandra", då finns säkert dolda motiv. Att se kristna, särskilt i Europa, som offer är fortfarande förtvivlat svårt för många tyckare.

Men att visa solidaritet med Jesustroende som förföljs av fanatiker är förstås inte att markera mot muslimer i allmänhet eller bedriva religionskrig. Det är heller inte att strunta i att fanatikernas offer ofta är muslimer. Tänk att detta ska behöva sägas.

Naturligtvis finns en risk att denna kampanj missbrukas. Det finns gott om muslimhatare där ute. Både de ansvariga och andra gör klokt i att markera kraftfullt så snart någon använder Mitt kors för att hetsa mot islam eller andra trosriktningar. Enstaka övergrepp förekommer, tyvärr. Men att döma ut hela kampanjen som ett sådant är obegripligt fördomsfullt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.