Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Även männens kamp

Killar: Ni måste höja era röster för att höras.

Debatten om kung Carl Gustafs eventuella utomäktenskapliga snedsteg hann knappt komma upp till ytan innan den drunknade i mediebruset. Nog hade reaktionen varit starkare om drottning Silvia hade avslöjats med en fäbless för unga välbyggda ”kaffepojkar”? Mäns sexualitet är fortfarande inriktad på erövringar och samhällets syn på maktbalansen i sexuella relationer tycks ofta ligga kvar på 1950-talsnivå.

Krocken mellan det biologiska arvet och den intellektuella utvecklingen har tydliggjorts i den Twitter-diskussion om sexuella övergrepp, #prataomdet, som fått stort genomslag. Med den fördomsfulla reaktionen på två kvinnors sexualbrottsanmälan mot Wikileaksgrundaren Julian Assange som utlösande faktor, har en flod av smärtsamma minnen vällt fram från såväl kända som okända twittrare. Vi unga kvinnor har börjat prata öppet om det känsliga ämnet med varandra och med våra mammor – som, nedslående nog, hade samma diskussion med sina väninnor på 1970-talet.

Men männens aktivitet i nätdiskussionen är låg. Det är knappast att undra på.
Unga män belönas med ryggdunkningar av den äldre generationen män när de ”fått komma till skott”. Unga kvinnor stämplas som lösaktiga, mindre trovärdiga, manipulativa och – i fallet Assange – som lömska Mata Haris.

Det är symptomatiskt att alla män jag känner i 20–30-årsåldern använder uttrycket ”hemsläp” för ett nattligt ragg. Personligen associerar jag till en stenåldersman på väg hem till grottan, knölpåken i ena handen och ett fast tag om urkvinnans hårman med den andra.

Trist nog har den oundvikliga ”gnälliga feminister”-backlashen börjat sticka upp sitt fula tryne. Men de män som på ett konstruktivt sätt deltar i #prataomdet delar med sig av värdefulla insikter om svårigheten i att kombinera uråldriga instinkter och mansmyter med moderna jämställdhetssträvanden.

Bloggaren ”Jag, Hugh Grant” skriver några dagar före jul, att han rent intellektuellt ser sig som upplyst och försöker tänka på människor som jämlikar, oavsett kön. Men i praktiken, när han hamnar vid bardisken, fastnar han i förväntningarna på att vara en erövrare: ”Som erövrare ska jag prövas, bedömas, befinnas värdig av den svala kvinnan innan hon bestämmer huruvida vi ska gå hem tillsammans eller inte. Detta ser jag alltid som hennes beslut, inte mitt. I detta hennes beslut väger jag dock sällan in det faktum att hon, precis som jag, kan hysa längtan efter närhet, ömhet och sex.” Den avgörande attitydförändringen måste därför komma från männen.

Vi kvinnor har i decennier vänt in och ut på oss själva för att åstadkomma en medvetenhet om gränsdragningar vid sexuell samvaro. Vi har delat historier om påstått jämställda svenska män som mot bättre vetande valt att inte respektera våra kroppar och våra viljor. Känslodrivna handlingar som sex kan och bör naturligtvis inte regleras av något slags politiskt korrekta kontrakt.

Kvinnans offerroll är inte självklar, trots att maktstrukturerna ser ut som de gör. Det kan vara lika svårt att bli nobbad sexuellt som att ge vika för ett slentrianmässigt samlag. Och ingenting säger att det, klichéföreställningen till trots, alltid är kvinnan som befinner sig i den sistnämnda rollen. Men det är hög tid för män att på allvar prata om de övertramp som faktiskt sker i den sexuella gråzonen, med kvinnor men även med varandra. Inte som erövrare och offer. Inte som kvävda karlakarlar och hämndlystna feminister. Och inte som en emotionellt underutvecklad hingst till en annan. Utan som individer.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.