Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Även svenska ungdomar behöver vägledning

Blommor och bin.
Blommor och bin. Foto: KENNETH JONASSON

Josef tycker att porren har hjälpt honom. ”Tack vare porr förstod jag att jag gillar killar”. Zaras familj ville gifta bort henne med en kusin. ”De sa att han var perfekt för mig. Till slut började jag tro på dem”. 

Exemplen kommer från boken ”Jag och du”, av Inti Chavez Perez, som ska upplysa nyanlända om sex och samlevnad – om kroppen, relationer, samtycke och sex. Därför finns den på både lättläst svenska och arabiska. 

Fler, liknande initiativ har dykt upp sedan jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i mars förra året presenterade en satsning på att utbilda nyanlända i jämställdhet och sexualfrågor. Ungdomsmottagningen på nätet, UMO, har på regeringens uppdrag lanserat en sex- och samlevnadssajt. RFSU har tilldelats närmare 4 miljoner kronor för sitt arbete för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan hos invandrarkvinnor. 

Det här är viktiga och nödvändiga satsningar. Men arbetet borde inte avgränsas till nyanlända. 

Tre år senare finns det fortfarande ingen nationell strategi. 

I ungdomsbarometern 2015 svarade bara en fjärdedel av högstadie- och gymnasieeleverna i Sverige att de var nöjda med sin sexualundervisning. I en enkätundersökning uppgav 70 procent att de hämtade sin information om sex, preventivmedel och könssjukdomar på nätet. Det är ett bottenbetyg för svensk sexualundervisning.  

Samtidigt fortsätter spridningen av könssjukdomar bland unga att öka i Sverige. Fler vittnar om sexuella trakasserier och utnyttjanden (40 procent svarar att de haft sex mot sin vilja), och även antalet aborter är uppseendeväckande. Det verkar alltså finnas ett kunskapsgap att fylla även bland svenska ungdomar.  

Redan 2014 presenterade Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten underlag till en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, likt den som finns i Norge. I rapporten står det att ”det saknas ett samlat nationellt grepp” och att det finns ett stort behov av ”nationell kunskapsstyrning och samordning”.

Men tre år senare finns det fortfarande ingen nationell strategi. I stället hamnar allt ansvar för sexualundervisningen på kommuner och rektorer. Resultatet är väldigt varierande och ofta undermåligt. 

Det är inte bara nyanlända som behöver vägledning. Regeringen borde vara lika angelägen att utbilda svenska ungdomar om normer och värderingar kring sex och samlevnad. 

 

 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.